Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • BUCĂTARU, N. (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2011)
    Prezenta indicaţie este destinată studenţilor de la Facultatea Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, specialitatea „Biotehnologii industriale” cu forma de învăţământ la zi şi frecvenţă redusă.
  • MELENCIUC, Mihail (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad"Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În lucrarea dată sunt prezentate datele statistice privind gestionarea deșeurilor în Republica Moldova pentru anul 2020, inclusiv generarea și colectarea acestora, conform nomenclatorului de categorisire și identificare a ...
  • RACU, Zinaida; EFREMOV, Cristina; JUC, Mariana (Școala Profesională nr. 5, mun. Chișinău, 2021)
    Prezentul ghid este destinat să ajute în mod indirect modernizarea industriei, cerință actuală a progresului ce va spori și îmbunătăți și mai mult activitatea tehnico-economică a întreprinderilor mici și mari de panificație, ...
  • CIUMAC, Jorj; GHERCIU-MUSTEAŢĂ, Lidia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2010)
    Teza este un raport oficial prezentat în formă scrisă, elaborat prin activitate de cercetare independentă, care reprezintă condiţia obligatorie pentru acordarea unei calificări (teza de licenţă, de masterat, de doctor). ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Violina; REȘITCA, Vladislav (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Ghidul nutrițional pentru adolescenți (băieți) cuprinde informații utile și relevante despre alimentația băieților în pubertate, noțiunile de bază a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Sunt prezentate recomandări ...
  • COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Violina; SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu; CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; REȘITCA, Vladislav (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Ghidul nutrițional pentru adolescente este adresat fetițelor cu vârstă între 9 și 18 ani în special celor aflate în perioadă de pubertate. Ghidul cuprinde aspecte de educația nutrițională, rația alimentară echilibrată și ...
  • BABUC, Vasile; GUDUMAC, Eugeniu; PEŞTEANU, Ananie; CUMPANICI, Andrei (USAID, 2009)
    Sistemul superintensiv de cultură oferă posibilitatea de a utiliza în producere cele mai performante soiuri, de asemenea şi schimbarea rapidă a sortimentului conform cerinţelor peţii, datorită ciclului său relativ scurt ...
  • SIMINIUC, Rodica; COŞCIUG, Lidia; BULGARU, Viorica; ŞTEFÎRŢĂ, Mariana (Tehnica UTM, 2012)
    The glycemic index (GI) of foods rich in carbohydrates characterize on a scale from 0 to 100 so far as they raise blood glucose levels after their consumption. Foods with high glycemic index (> 70) are digested and easily ...
  • VORONA, Nina; MAKARYNSKA, Alla (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Goose farming is an important source of increasing poultry meat production and expanding the range of poultry products. The goose breeding business is promising, profitable and underdeveloped, with low competition in ...
  • SUKMANOV, V.; BESSARAB, O.; PETROVA, Y.; BIRCA, A.; GOLUBEV, A.; LAGOVSKIY, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    The article presents the dry matter yield experimental studies results in the subcritical water grape pomace extraction of. Extraction was performed under a temperature range of T 100°C ÷ 160°C, pressure P = 12 MPa, exposure ...
  • BALAN, Mihail (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Following the primary processing of grapes, in the Republic of Moldova are obtained annually 2.0-2.5 thousand tons of grape seeds. Depending on the variety and region of grape cultivation, the seed oil content (calculated ...
  • CONSTANTINESCU, G.; BUCULEI, A.; REBENCIUC, I.; CONDREA, E. (Technical University of Moldova, 2014)
    Food safety is related to the presence of hazards of food origin in food products in the moment of consumption. As these hazards may occur in any stage of food chain, adequate control throughout this one is essential. Due ...
  • HRISTOVA, К. G.; VLADIMIROV, L. (Technical University of Moldova, 2014)
    To be defined the basic definitions and existing regulations in Republic of Bulgaria under the Seveso II Directive 96/82/EC and Regulation (EC) 1907/2006 of the European Parliament in the field of hazardous chemical ...
  • GAPONYUK, Igor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In the well-known technologies of domestic and foreign dryers, the influence of the actual pressure of the gas medium in the grain layer is either ignored or partially taken into account. Inaccuracies are attributed to ...
  • IVANOV, Leonid; PISARENCO, Valentin; CARTOFEANU, Vasile; PISARENCO, Maxim (Tehnica UTM, 2012)
    În lucrare este propusă metoda de calcul al procesului de transfer de căldura ce are loc în spaţiul dintre condensator şi peretele dulapului frigiderului casnic.
  • GUŢU, A.; CARTOFEANU, V.; GUŢU–CHETRUŞCA, C. (Technical University of Moldova, 2014)
    The article shows a comparative analysis of two schemes of heat and cold supply of the pasteurization installation: the traditional scheme of heat delivery from the Power Plant and cold delivery from the refrigerator, and ...
  • CROPOTOVA, Janna; POPEL, Svetlana (Tehnica UTM, 2012)
    Thermal tolerance limits of fruit fillings are the dominant factor in governing the distribution patterns of filled confectionery and bakery products manufacturing. One of the major problems related to the preparation of ...
  • GHEŢIU, Mihail (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2007)
    Prezentele note de curs la disciplina Chimia lemnului sînt destinate studenţilor specialităţii 543.1, Tehnologia prelucrării lemnului şi altor specialităţi din industria materialelor de construcţie, la secţia de zi şi cu ...
  • STOICA, Maricica; FILIMON, Veronica; ALEXE, Petru; GITIN, Liliana (Tehnica UTM, 2012)
    The conventional heat treatment ensures food safety but can lead to undesirable changes both in the nutritional and in the sensorial properties of the foods. In order to avoid these unfavourable changes during the heat ...
  • OROIAN, Mircea; ROPCIUC, Sorina; DRANCA, Florina (Tehnica UTM, 2018)
    Honey adulteration has three perspectives: public health (represented by the presence of uncontrolled ingredients which may affect the human body), legislation (the EU laws forbid the addition of any substances in honey) ...

Search DSpace


Browse

My Account