Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • VEREJAN, Ana; DESEATNIC, Alexandra; BOLOGA, Olga (Tehnica UTM, 2012)
    The paper presents some aspects of coordination of transitive metals (cobalt (II), copper (II), nickel (II), oxovanadium(IV), manganese (II), zinc, iron (II) with dihydrazide of semicarbaziddiacetic acid (Dig) H2N-C(O)-N ...
  • KARNAUK, Victoria (Tehnica UTM, 2012)
    The article considers the possibility of introduction of helio-installations into the hot water supply system for primary heating of the product water. The calculation and selection of the SC (solar collectors), which are ...
  • GHEORGHIEVA, Tatiana; COZMA, Ion; RUBŢOV, Silvia; CANDJA, Viorica (Tehnica UTM, 2012)
    Vegetables and fruits with their high nutritional value have a favorable effect on the human body. The term conservation of vegetables and fruit fresh is very short. In this work we studied the influence of the most effective ...
  • NECHITA, P.; DINICĂ, R.; PARFENE, G. (Technical University of Moldova, 2014)
    The packaging system has become a major element in the food chain, due to that most food products reach the consumer with some type of packaging technology. Among many of the packaging material functionalities, one of the ...
  • SANDULACHI, Elisaveta (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Monografia reprezintă o sinteză generalizată a studiilor teoretice și practice în domeniul activității apei privind calitatea și siguranța produselor alimentare. În lucrare este argumentată influența activităţii apei asupra ...
  • CÎNIŢA, Natalia; SANDULACHI, Luiza (Tehnica UTM, 2014)
    Acest articol prezintă un studiu bibliografic vizavi de activitatea enzimatică a uleiurilor vegetale. Sunt indicaţi factorii ce atestă calitatea şi stabilitatea uleiurilor. Sunt caracterizate unele tulpini microbiene ce ...
  • CARA, Irina; PATRAS, Antoanela; JITAREANU, Gerard (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The presence of pesticides in the enviroment, is a major concern due to their adverse effects to many forms of life. In this work, different types of agri wastes – corn, soybean and wheat straw were evaluated as a low cost ...
  • MIRILA, Diana-Carmen; PIRVAN, Madalina-Stefania; PLATON, Nicoleta; DIDI, Mohammed Amine; NISTOR, Ileana-Denisa; AZZOUZ, Abdelkrim (Tehnica UTM, 2018)
    AOP(s) – Advanced oxidation processes, are a set of chemical treatment methods and procedures used to remove organic and inorganic pollutants present in wastewater by oxidation through the reaction who involve hydroxyl ...
  • RADU, Oxana; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; POPOVICI, Cristina (Tehnica–Info, 2018)
    Phase diagrams of the state of a three-component emulsion – Walnut oil / Aqua / Ethanol were developed. It is shown that walnut oil is more prone to form A/O emulsion than O/A ones, that is possibly explains by the presence ...
  • STANCIU, Constantin; NECHITA, Petronela (Tehnica UTM, 2012)
    Paper and board are the cellulose materials most used in food packaging. Cellulose materials can be used as primary package (direct contact with the foods) or as secondary package (that give mechanical resistance). Food ...
  • GROSU, C.; BOAGHI, E.; SIMINIUC, R.; DESEATNICOV, O.; REŞITCA, V. (Tehnica UTM, 2016)
    The appearance of food products is determined visually and includes color, brightness, shape, opacity and transparency. Walnut grits are in the form of coarse flour yellowish-gray to brown up. Therefore its use as a food ...
  • RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana; SUBOTIN, Iurie (Tehnica UTM, 2011)
    Alimentele modificate genetic sunt produse alimentare obţinuţe în rezultatul inserării întregii molecule de ADN a organismului străin în molecula ADN a organismului gazdă. Aceste produse au o mulţime de avantaje şi dezavantaje ...
  • TAȘCA, Corina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2017)
    Iaurtul este definit ca fiind produsul din lapte coagulat obtinut prin fermentarea lactica prin actiunea microorganismelor lactice, a laptelui pasteurizat, laptelui concentrat, a smantanii pasteurizate, laptelui partial ...
  • ŢURAC, Mariana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Lucrarea a fost elaborată în cadrul unei întreprinderi din orașul Soroca, Republica Moldova. În teza de master au fost studiate starea actuală la întreprindere, analiza activității de producere și tehnologiile avansate de ...
  • TIMUŞ, Oleg (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Scopul lucrării este analiza posibilităților de ameliorare a calității brînzeturilor cu pastă tare prin prisma controlului calității materiilor prime utilizate și desfășurarea procesului tehnologic de fabricare.
  • SPRINCEAN, Catalina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    High biological or nutritional value of whey proteins is due to an elevated content of essential amino acids and conditionally essential or functional amino acids. It is known that whey proteins make up about 20% of the ...
  • ARHIP, Vasile (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2011)
    Prezenta indicaţie metodică cuprinde caracteristica ampelografică, оnsuşirile agrobiologice şi tehnologice a soiurilor de viţă de vie omologate şi cultivate оn R. Moldova. Este destinată studenţilor specialităţii ”Tehnologia ...
  • ROTARI, E.; LUPAŞCO, A.; BERNIC, M.; BANTEA-ZAGAREANU, V. (Tehnica UTM, 2012)
    This article suggests a new method of burdock roots drying with hihg frequency flow.The kinetics process was investigated by convection and combined methods. It was found that the application of high frequency currents ...
  • CICHIR, Eugeniu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Elaborînd această lucrare am analizată activitatea intreprinderei SC "Stropsa Alexandra" SRL Adică reteau de patiserie "La Mămuca" care are o activitate pe piață municipiului Chișinău deacum 5 ani . Am analizat la general ...
  • MAMONCIC, Petru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    A fost efectuată analiza activității de management în cadrul întreprinderii Draft Centru, amplasată pe strada 31 august 78. Ca obiectiv de bază , a fost analiza tuturor spațiilor încadrate în aceasta întreprindere , ...

Search DSpace


Browse

My Account