Articole din publicaţii internaţionale: Recent submissions

  • DÎRU, Mariana; SUBOTIN, Iurie; CHIOSA, Zinaida (Universitatea de Stat din Moldova, 2021)
    În articol sunt prezentate modele de situații didactice la disciplina școlară Chimia, prevăzute de Regulamentul de atestare a cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de ...
  • BUDEANU, Oleg; SUBOTIN, Iurie (Stefan cel Mare University of Suceava, 2009)
    The Republic of Moldova has an enormous potential of exploiting the ecological agricultural and genetic modified food products. Consumers, especially of EU market, have demanded both the conformity of products in regard ...
  • SUBOTIN, Iurie; DRUTA, Raisa; POPOVICI, Violina; COVACI, Ecaterina; STURZA, Rodica (Scientific Research Publishing Inc., 2021)
    The present study aimed to investigate the effectiveness of the use of some antioxidants-α-tocopherol, n-octyl gallate, L-ascorbic acid 6-palmitate and matcha extract (green tea) as inhibitors of grape seeds, walnuts and ...
  • ISCHIMJI, Ana (Filiala (Secţia) Nord a Academiei de Științe a Moldovei, 2020)
    In this article, the assortment of traditional footwear from the Republic of Moldova was identified and established by studying the historical and ethnographic aspects of ancient leather footwear in the country. As a result, ...
  • STURZA, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Actualmente la nivel global există o tendință spre conștientizarea importanței sănătății, care contribuie semnificativ la scăderea volumului de băuturi alcoolice consumate. Se manifestă direct printr-un consum mai mic de ...
  • STURZA, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    There is currently a global trend towards awareness of the importance of health, which contributes significantly to the decrease in the volume of alcoholic beverages consumed. It is manifested directly by a lower consumption ...
  • SIMINIUC, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Maladia celiacă (MC) este cauzată de reacția improprie a limfocitelor T-helper în confruntare cu glutenul conținut în alimentele consumate. Studii multiple, care vizează răspunsul imunitar la gluten, au demonstrat că ...
  • SIMINIUC, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Celiac disease (MC) is caused by the improper reaction of T-helper lymphocytes in comparison with the gluten contained in the food consumed. Multiple studies, targeting the immune response to gluten, have been shown to be ...
  • Liliana POPESCU (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Brânza este un produs cu o valoare nutritivă înaltă fiind o sursă de proteine, săruri minerale în special calciu și fosfor, care sunt componente esențiale în dieta alimentară. Problemele majore întâlnite în timpul conservării ...
  • POPESCU, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Cheese is a product with a high nutritional value being a source of protein, mineral salts especially calcium and phosphorus, which are essential components in the diet. The major problems encountered during cheese ...
  • POPESCU, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Pentru a fabrica produse lactate sigure sunt utilizate diverse procedee, precum procesarea termică, scăderea activității apei, ambalarea, iradierea, prelucrarea la presiune înaltă sau în câmp electric pulsat de intensitate ...
  • POPESCU, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Various processes are used to manufacture safe dairy products, such as heat processing, decreasing water activity, packaging, irradiation, processing at high pressure or in high intensity pulsed electric field, addition ...
  • PLATON, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Opera Valentinei Rusu-Ciobanu s-a remarcat expresiv în palmaresul artelor plastice naționale a secolului al XX-lea. În pictura de șevalet a artistei se evidențiază diverse genuri, teme sau compoziții libere, care evocă ...
  • PLATON, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Valentina Rusu-Ciobanu’s work stood out expressively in the list of national fi nearts of the twentieth century. The artist’s easel painting highlights various genres, themes or free compositions, which evoke in a very ...
  • GHENDOV -MOȘANU, Aliona (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Înlocuirea coloranților sintetici cu compuși de origine naturală obținuți din fructe de pădure (aronia, cătină, măceș, păducel) în produsele alimentare este actuală.
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    The replacement of synthetic dyes with compounds of natural origin obtained from berries (chokeberry, sea buckthorn, rosehip, hawthorn) in food is current. In vivo and in vitro research has shown that these berries have ...
  • DANILA, Victoria (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Îmbrăcămintеа funcțiоnаl-durabilă pоаtе îmbunătăți аbilitățilе cоpilului prin аbоrdаrеа nеvоilоr lоr unicе, fără а sаcrificа stilul pеrsоnаl și еxprеsia dе sinе. Îmbrăcămintеа funcțională аdаptаtă cоpiilоr cu necesități ...
  • DANILA, Victoria (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    Functional clothing adapted for children with special needs can improve the quality of life not only for themselves but also for their parents. The development of functional clothing products for children with special ...
  • TOCARCIUC, Alina (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    In fact, the authentic traditional textiles found in the interiors and households of the inhabitants of the Republic of Moldova illustrate multifunctional sermons and, at the same time, heritage objects that compose an ...
  • BUJOREAN, Tatiana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2021)
    We consider that the urban clothing was one of the causes of mutations that marked the folk costume from Bessarabia. Our discourse analyzes the genesis of the urban costume of Bessarabia in the first four decades of the ...

Search DSpace


Browse

My Account