IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "STURZA, Rodica"

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "STURZA, Rodica"

Sort by: Order: Results:

  • CRISTEA, Elena; BULGARU, Viorica; GHENDOV-MOŞANU, Aliona; STURZA, Rodica; POPESCU, Liliana; NETREBA, Natalia; SANDU, Iuliana; SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; MACARI, Artur; GUREV, Angela; CEȘKO, Tatiana; DRAGANCEA, Veronica; BOEȘTEAN, Olga; HARITONOV, Svetlana; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali; ȚISLINSCAIA, Natalia; IVANOV, Leonid; BALAN, Tatiana; MELENCIUC, Mihail; POPESCU, Victor; GÎDEI, Igor; SANDU, Andrei-Victor; ȚURCANU, Dinu; TURCULEȚ, Nadejda; BANTEA-ZAGAREANU, Valentina; DESEATNICOVA, Olga; DODON, Adelina; CUȘMENCO, Tatiana; ȚĂRNA, Ruslan; SANDULACHI, Elisaveta; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana; SUBOTIN, Iurie; DRUTA, Raisa; MAZUR, Mihail; COVACI, Ecaterina; BALANUȚĂ, Anatol; SCUTARU, Iurie; SCLIFOS, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Lucrarea este destinată specialiștilor din industria alimentară, domeniul vitivinicol, operatorilor economici care se ocupă cu producerea și procesarea materiilor prime horticole, de promovare și marketing. Sunt analizate ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; REŞITCA, Vladislav; CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; BOIŞTEAN, Alina; RADU, Oxana; DESEATNICOVA, Olga; SUHODOL, Natalia; SUBOTIN, Iurie; STURZA, Rodica; DRUŢĂ, Raisa; MACARI, Artur; COJOCARI, Daniela; BALAN, Greta; ZGARDAN, Dan; MITINA, Irina; MITIN, Valentin; RUBȚOV, Silvia; BEHTA, Emilia; BUGA, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Monografia include analiza riscurilor asociate alimentației neconforme, probleme actuale legate de alimentația neconformă, particularitățile comportamentale ale consumatorilor în raport cu consumul de sare, zahăr, îndulcitori, ...
  • RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Nutrition plays a preventive role and is considered a key component of the quality of life. The nutrition peculiarities of older persons include: eating strictly at the same time and limiting the amount of food intake, ...
  • STURZA, Rodica; BÎLICI, Constantin (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The increase in the competitiveness of wines from the Republic of Moldova is extremely current. In order to provide the domestic wine industry with a base on foreign markets, its production must reach an internationally ...
  • BOICO, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    În lucrare se propune analiza și stabilirea rolului implementării unui Sistem de Management al Calității în cadrul întreprinderilor vinicole pentru sporirea calității produsului finit și promovarea acestuia pe piața națională ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    In this work we concentrated on the application of real-time PCR method for detection of possible producers of ochratoxin A in the grape marc. We developed PCR primers targeted to the gene involved in the synthesis of the ...
  • GHENDOV-MOSANU, Aliona; STURZA, Rodica; CHERECHES, Tudor; PATRAS, Antoanela (Tehnica–Info, 2018)
  • STURZA, Rodica; BÎLICI, Constantin; PRIDA, Ion (Tehnica UTM, 2012)
    This paper presents the results of tests carried out in order to validate trace elements analysis of wines by ICP-AES. Studies were carried out by atomic emission spectrometry with inductively bound argon plasma at ...
  • BOAGHI, Eugenia; POPOVICI, Cristina; CAPCANARI, Tatiana; DESEATNICOVA, Olga; STURZA, Rodica (Tehnica UTM, 2011)
    Cătina albă este un produs natural, bogat în compuşi biologic activi. În ultimii ani cătina albă se foloseşte foarte larg în tehnologia obţinerii produselor alimentare. Pe parcursul cercetărilor în cauză au fost determinate ...
  • RAILEAN, Alina; GHENDOV-MOŞANU, Aliona; STURZA, Rodica (Tehnica UTM, 2016)
    În acest studiu, s-a cercetat posibilitatea utilizării extractului de măceş, bogat în taninuri şi compuşi polifenolici, în calitate de colorant natural, pentru lărgirea sortimentului de bomboane de tip „Gummy bears”. S-a ...
  • POPESCU, Liliana; SORAN, Maria-Loredana; LUNG, Ildiko; OPRIŞ, Ocsana; KACSO, Irina; CIORÎŢĂ, Alexandra; GHENDOV-MOSANU, Aliona; MACARI, Artur; BARBAROȘ, Maria- Marcela; STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this study, hydroethanolic extracts of three species of plants: basil (Ocimum basilicum), rosemary (Rosmarinus officinalis) and summer savory (Satureja hortensis) were encapsulated in sodium alginate using the drop ...
  • STURZA, Rodica; VEREJAN, Ana; HARITONOV, Svetlana; MUNTEANU, Diana; COVACI, Ecaterina; SCUTARU, Iurie; DRUŢĂ, Raisa; SUBOTIN, Iurie; GUREV, Angela; DRAGANCEA, Veronica; DRUŢĂ, Vadim; BAERLE, Alexei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Chimia este o știință fundamentală, care oferă cunoștințe aprofundate despre materie, energie și reacțiile dintre diferite substanțe, fiind asociată cu dezvoltarea unor industrii precum metalurgia, construcția de mașini, ...
  • STURZA, Rodica; COVACI, Ecaterina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Les indications méthodiques pour le travail de laboratoire à la discipline Chimie Anorganique et Analytique, ont été élaboré conformément au programme disciplinaire et aux objectifs généraux du cours mentionné. L’ouvrage ...
  • STURZA, Rodica; LAZACOVICI, Olga (Tehnica UTM, 2012)
    Organic acids are one of the most important substances in wine, which make major contributions to the composition, stability and organoleptic qualities of wines, responsible of wines’microbiological and physicochemical ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona; RAILEAN, Mariana; DESEATNICOVA, Olga; SUHODOL, Natalia; SOCACIU, Carmen; PINTEA, Adela; STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The correlation between nutrition and health is a problem that is currently being given special attention. Many of the diseases that make victims nowadays, have their origin in metabolic imbalances caused by nutritional ...
  • CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina; КULICITSCAIA, Natalia; SUHODOL, Natalia; DESEATNICOV, Olga; STURZA, Rodica (Tehnica UTM, 2011)
    În lucrarea dată a fost determinat conţinutul total de polifenoli în extractele din ardei dulce cu ajutorul reactivului Folin-Ciocalteu, precum şi activitatea antioxidantă acestora prin metoda DPPH. Potrivit datelor obţinute, ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Wine production generates a considerable amount of winemaking waste (grape marc). The rich content of bioactive substances in the composition of grape marc, derived from grape skin, remaining pulp, seeds and stems is makes ...
  • MITINA, Irina; MITIN, Valentin; STURZA, Rodica; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia; RUBTOVA, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this work, we describe the development and testing of the home-designed primers for Sybr Green I real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) detection of some common foodborne pathogens: Listeria monocytogenes, Salmonella ...
  • STURZA, Rodica (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Producția globala de struguri depășește 79 de milioane de tone în 2018, 75% fiind destinați producției de vin, care generează cca 20–30% reprezintă produse reziduale (sursa - FAO). Aceste produse secundare sunt folosite ...
  • HORTOLOMEU, Andreea; MIRILĂ, Diana-Carmen; ELHABIRI, Sid Ahmed; DIDI, Mohamed Amine; SCUTARU, Yury; STURZA, Rodica; NISTOR, Ileana-Denisa; AZZOUZ, Abdelkrim (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The wine is made up of a mass of organic substances obtained by alcoholic fermentation. In order to preserve the organoleptic qualities of a young white wine, it is necessary to treat it with different clarifying materials ...

Search DSpace


Browse

My Account