Abstract:
În acest studiu, s-a cercetat posibilitatea utilizării extractului de măceş, bogat în taninuri şi compuşi polifenolici, în calitate de colorant natural, pentru lărgirea sortimentului de bomboane de tip „Gummy bears”. S-a studiat valoarea biologică a extractului din fructe de măceş şi influenţa adaosului de extract asupra calităţii bomboanelor. S-a constatat că indicii fizico-chimici, microbiologici ai bomboanelor obţinute corespund valorilor admise conform documentelor normative în vigoare, iar activitatea antiradicalică DPPH• în condiţiile digestiei gastrice in vitro a probei cu conţinut optim de extract este pozitivă, deci manifestă o acţiune antioxidantă, spre deosebire de activitatea antiradicalică a probei martor, care este negativă. Extractul din fructe de măceş s-a dovedit a fi potrivit pentru utilizare în calitate de colorant natural pentru obţinerea bomboanelor de tip „Gummy bears”, rezultînd un produs cu valoare biologică sporită şi proprietăţi organoleptice deosebite.