Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • BAERLE, Alexei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Monografia reprezintă un studiu al problematicii prolongării funcționalității compușilor biologic activi (CBA) în organismele vii, în sistemele model, în compozițiile și în produsele alimentare. În lucrare sunt analizate ...
  • LUCA, Daniela; CRUCERESCU, Cornelia (Tehnica UTM, 2012)
    Moldovan wine industry has a long history, however it is currently in a very difficult position. In order to comply with the international standards several steps must be undertaken, starting from manufacturing process ...
  • IUSAN, L.; TERENTIEVA, G; CARAGIA, V.; GORDEEVA, V. (Technical University of Moldova, 2014)
    Diabetes like syndrome is one of the most frequent diseases of endocrinological system of the human body. The increase in the number of diabetes patients in the world is scientifically proven, and this fact requires in the ...
  • GROSU, C.; GORBULEAC, V.; SCRIPCARI, I.; CIUMAC, J.; TATAROV, P. (Tehnica UTM, 2016)
    The functional properties of grits depend largely on the acidity and ionic strength aqueous medium and are less affected by heat treatment of the grits to 50 °C and the simple sugars present in the medium. Protein solubility ...
  • GÎNCU, E.; CHIRSANOVA, A.; POPA, I.; CALCATINIUC, D. (Tehnica UTM, 2016)
    Alimentation is one of the most important factors to protect and promote health. Diabetes is a chronic disease characterized by insufficient secretion and deliver of insulin by tissues. Analysis of scientific literature ...
  • GÎNCU, Ecaterina; CHIRSANOVA, Aurica; POPA, Irina; CALCATINIUC, Dumitru (Tehnica UTM, 2017)
    Alimentation is one of the most important factors to protect and promote health. Diabetes is a chronic disease characterized by insufficient secretion and deliver of insulin by tissues. Analysis of scientific literature ...
  • GUTIUM, O.; CIUMAC, J.; SIMINIUC, R. (Tehnica UTM, 2016)
    Au fost determinate proprietățile funcționale ale făinii de năut – capacitatea de absorbție a apei, a grăsimilor, de spumare și de emulsificare care sînt semnificativ influențate de prezența în mediul apos a cosolvaților ...
  • BULGARU, Viorica (Tehnica UTM, 2014)
    Determinarea higroscopicităţii s-a realizat prin determinarea capacităţii de adsorbţie a apei a amidonului de soriz, porumb și cartofi. Toate curbele sînt sigmoidale, de tipul II și sunt caracteristice pentru adsorbţia în ...
  • GALESCU, Mihaela (Tehnica UTM, 2012)
    Hidraţii de carbon sunt produşi naturali de importanţă vitală pentru plante şi animale, care alcătuesc trei grupe: monozaharidele, dizaharidele şi polizaharidele. Plantele sintetizează hidraţii de carbon din dioxid de ...
  • ISTRATI, Daniela Ionela; CONSTANTIN, Oana Emilia; PRICOP, Eugenia; LUNGU, Cornelia; VIZIREANU, Camelia (Tehnica UTM, 2018)
    De nos jours, les gens consacrent plus de temps et d'efforts pour mieux contrôler leur santé en explorant des médicaments alternatifs ou à base de plantes et des produits de santé naturels pour prévenir les maladies ou une ...
  • BARAN, A.; CAPCANARI, T. (Tehnica UTM, 2016)
    The elaboration of technologies for food storage is one of the priority directions of development of the food-processing industry. A definite place among technologies of food storage is occupied by method of freezing ...
  • POPEL, Svetlana; DRAGANOVA, Elena; PARSHAKOVA, Lidia; CONDRASHOVA, Iulia; CROPOTOVA, Janna; COLESNICENCO, Alexandra (Tehnica UTM, 2012)
    Practical Scientific Institute of Horticulture and Food Technology performs activities to implement the National Programme 2012 on approval of measures to reduce diseases caused by deficiency of iron and folic acid. There ...
  • CAPCANARI, Tatiana; POPOVICI, Cristina; DESEATNICOVA, Olga; STURZA, Rodica (Tehnica UTM, 2012)
    Solution of the problem of alimentation structure improvement is related to creation of functional food-stuff with a balanced content of the major nutrient materials enriched in missing micronutrients and, at the same time, ...
  • GROSU, Carolina; BOAGHI, Eugenia; PALADI, Daniela; DESEATNICOVA, Olga; REŞITCA, Vladislav (Tehnica UTM, 2012)
    The walnut is an extraordinary culture, profitable and useful from all points of view. From the economic point of view, there is no doubt that the walnut is a profitable culture: all its “anatomic” parts can be used: first ...
  • VLADIMIROV, Lyubomir (Tehnica UTM, 2012)
    This paper presents a technology for utilization of animal blood, which is waste product in slaughter industry. By this technology blood-and-milk fodder concentrate with high protein amino acid content is obtained. The ...
  • PATERIUC, Victoria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Scopul tezei: determinarea metodelor de acoperire a nucilor cu compoziții comestibile biopolimerice, cu protecția lipidelor din nuci. Studierea procesului de extracție a coloranților și a substanțelor fenolice din peliculă. ...
  • SHAPOVALENKO, O.I.; IANIUK, T.I.; GANZENKO, V.V.; KOSULYA, I.V. (Tehnica UTM, 2012)
    The shortage of digestive protein – is an urgent problem not only in animal agriculture, but also in formula feed and grain-processing industry, which due to the protein shortage can’t produce feeding-stuff that is ...
  • SIMINIUC, Rodica; ŢURCANU, Dinu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În lucrare sunt elucidate particularitățile, provocările și carențele nutriționale ale regimului fără gluten, dar și deficiențele nutriționale ale persoanelor care urmează o dietă fără gluten; factorii de influență ...
  • SIMINIUC, Rodica; ŢURCANU, Dinu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Monografia este o lucrare, care focalizează, într-un întreg, cele mai recente cercetări, tehnologii și strategii pentru dezvoltarea produselor fără gluten și, respectiv, pentru asigurarea securității alimentare a persoanelor ...
  • ANTIPINA, Elena; OZOLINA, Sofia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The assortment of pastas made of nuts and seeds is wide nowadays, the demand for these products is only growing. Moreover, these products are in demand among vegans, as well as those who, for health reasons, follow a ...

Search DSpace


Browse

My Account