Abstract:
Determinarea higroscopicităţii s-a realizat prin determinarea capacităţii de adsorbţie a apei a amidonului de soriz, porumb și cartofi. Toate curbele sînt sigmoidale, de tipul II și sunt caracteristice pentru adsorbţia în straturi multimoleculare. Plasate în ordinea creşterii higroscopicităţii (izotermele de adsorbţie, t=23°C), după valorile umidităţii produsului în mediul cu activitatea apei aw=1,00 probele formează seria: amidon de soriz (17,60% s.u.)→ amidon de porumb (19,60% s.u.)→ amidon de cartofi (22,20% s.u.). Fenomenul este similar pentru procesul de desorbţie şi pentru procesele de adsorbţie–desorbţie la temperatura de 5°C. Efectul de histereză este caracteristic pentru toate probele de amidon și practice pentru tot intervalul activităţii apei. Izotermele de sorbţie sunt dependente de temperatură. Astfel pentru aceeaşi umiditate absolută a amidonului, activitatea apei la temperatura 5°C este mai mare decât la temperatura 23°C. Pentru a estima unii parametri fizico – chimici care vizează proprietăţile higroscopice ale amidonului de soriz, s-a folosit teoria BET. Capacitatea monostrat este de 460 μmol/g, suprafaţa specifică a adsorbantului (amidon de soriz) este 57.3m2 /g .