Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • POPOVICI, Violina; ROŞCA, Ilie; GANŢA, Domniţa-Laura; EŞANU, Natalia (Tehnica UTM, 2017)
    Complex food degradation is caused by lipid oxidation process and as a result of this phenomenon may occur a rancid odor, color change and texture of food may be modified which negatively influences the sensory qualities ...
  • WENXUAN, Zhang (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Obiectivul tezei este stabilirea unei metode analitice pentru determinarea vitaminei C în cătină prin cromatografie lichidă de înaltă performanță cu detector cu diode (HPLC-PDA) pe baza exemplelor experimentale de diferiți ...
  • COVACI, Ecaterina (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În procesul de studiu experimental, în cadrul centrului ce cercetări oenologice Departamentul Oenologie și Chimie FTA/UTM au fost realizate studii privind influența regiuni vitivinicole, condițiile de extracție (solventul, ...
  • BALANUȚĂ, Anatol; PALAMARCIUC, Liudmila; SCLIFOS, Aliona; ARHIP, Vasile; BOGACIUC, Larisa (Tehnica UTM, 2015)
    În această lucrare s-au efectuat cercetări a antocianilor, intensităţii şi nuanţei culorii în maceratele din zmeură şi coacăză roşie.
  • GUSINA, Liudmila; DRAGANCEA, Diana; BULHAC, Ion; VEREJAN, Ana (Tehnica UTM, 2012)
    La interacţiunea [CoIIICl(DmgH)2)H2O] cu izonicotinoilhidrazona-2-hidroxi-3formilbenzaldehida (H2L1) sau izonicotinoilhidrazona-2-hidroxibenzaldehida (H2L2) au fost sintetizaţi complecşi noi ai cobaltului(III) [CoIII(Dmg ...
  • ȚISLINSCAIA, I.; STURZA, R.; PRIDA, I.; COVACI, E. (Tehnica UTM, 2016)
    In this article the control of active SO2 in wine is described. Using the experimental data, we studied the dependence of free and active SO2as a function of total SO2 level, pH and temperature for the white wine (Chardonnay) ...
  • STURZA, Rodica (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Producția globala de struguri depășește 79 de milioane de tone în 2018, 75% fiind destinați producției de vin, care generează cca 20–30% reprezintă produse reziduale (sursa - FAO). Aceste produse secundare sunt folosite ...
  • SIMINIUC, Rodica; CHIRSANOVA, Aurica (Tehnica–Info, 2018)
  • SIMINIUC, Rodica (Tehnica UTM, 2014)
    În lucrare sunt relatate rezultatele experimentale ale analizei granulometrice a făinii de soriz: dimensiunile minime și maxime ale particulelor materialului, distribuţia după dimensiuni a măcinişului care iese de la valţul ...
  • SAMOTES, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2016)
    În teza dată am analizat distribuția sucurilor naturale de fructe pe piața internă a Moldovei în dependență de calitatea sucurilor. Astfel scopul de bază a tezei a constituit cercetarea şi analiza miniţioasă a distribuţiei ...
  • GAPONYUK, Igor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In the calculations of heat and mass transfer of phase media should take into account the aerodynamic resistance of the grain layer. For production parameters of grain drying in mine direct-flow dryers, temperature is a ...
  • MOLODOI, Elena; USATÎI, Agafia; EFREMOVA, Nadejda; CHIRIŢA, Elena; FULGA, Ludmila (Tehnica UTM, 2012)
    În lucrare sunt prezentate studiile morfologice, fiziologice,culturale ale tulpinilor de drojdie producenţi de ergosterol (provitamina D).
  • POPERECHNYJ, Anatolii; JDANOV, Ivan; SHULYGA, Andrey (Tehnica UTM, 2012)
    In article prospects of sunflower seeds drying are analyzed at a radiative heating, results of experimental studies on sunflower seeds drying are given in a vibrorarefied layer at a radiative heating.
  • BERNIC, Mircea; TISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; GUTU, Marin; VISANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail (Tehnica–Info, 2018)
    Applying internal heat source (high frequency currents) to dry granular wet products, namely grape seed in the suspended layer allows the adjustment of the drying time, hence the duration of thermal treatment, for each ...
  • MALEZHIK, I.; DUBKOVETSKYY, I.; BURLAKA, T.; STRELCHENKO, L. (Technical University of Moldova, 2014)
    Drying is the most effective method of food preservation today. This method is also the most expensive too. It is the main objective drying process which helps to achieve the highest quality by the minimum energy consumption. ...
  • BERNIC, M.; ŢISLINSCAIA, N.; ZAVIALOV, V.; VIŞANU, V.; BALAN, M.; MELENCIUC, M. (Tehnica UTM, 2016)
    The presented article contains an analysis of peaches culture, the nowadays situation and future tendencies. There are indicated the most known peaches species and their health benefits. We propose an alternative for the ...
  • MITINA, Irina; TUMANOVA, Lidia; MITIN, Valentin; GRAJDIERU, Cristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    An alternative method for detection of mycotoxins themselves would be detecting the fungi, capable of producing mycotoxins, in food samples. In this work, we show the results of the real-time PCR analysis of four corn ...
  • COVACI, Ecaterina (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The recovery of functional phenolic compounds from red grape marc can be achieved, obtaining products that can be reinserted into the economy as a new raw material. The re-utilization of these compounds not only represents ...
  • SUBOTIN, Iurie; DRUTA, Raisa; COVACI, Ecaterina; GHERDELESCU, Lucia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Oxidation processes are slow phenomena that take place throughout the wine's life, from the beginning of winemaking to aging in bottles. Several parameters play an important role in aging of the wine, such as the temperature ...
  • VEREJAN, Ana; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; MITINA, Tatiana (Tehnica–Info, 2018)
    Work deals with analysis of humidity values of the walnuts during storage and rehydration. Rehydration process contribute to delete oxidized polyphenols, and to diminished astringent taste, so directly rises walnuts safety ...

Search DSpace


Browse

My Account