IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "ZGARDAN, Dan"

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "ZGARDAN, Dan"

Sort by: Order: Results:

  • CHIRSANOVA, Aurica; REŞITCA, Vladislav; CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; BOIŞTEAN, Alina; RADU, Oxana; DESEATNICOVA, Olga; SUHODOL, Natalia; SUBOTIN, Iurie; STURZA, Rodica; DRUŢĂ, Raisa; MACARI, Artur; COJOCARI, Daniela; BALAN, Greta; ZGARDAN, Dan; MITINA, Irina; MITIN, Valentin; RUBȚOV, Silvia; BEHTA, Emilia; BUGA, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Monografia include analiza riscurilor asociate alimentației neconforme, probleme actuale legate de alimentația neconformă, particularitățile comportamentale ale consumatorilor în raport cu consumul de sare, zahăr, îndulcitori, ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    In this work we concentrated on the application of real-time PCR method for detection of possible producers of ochratoxin A in the grape marc. We developed PCR primers targeted to the gene involved in the synthesis of the ...
  • BALANUȚĂ, Anatol; SCLIFOS, Aliona; SCUTARU, Iurie; ZGARDAN, Dan; MITINA, Irina; NAZARIA, Aliona (Technical University of Moldova, 2023)
    Lucrarea didactico-metodică în cauză reprezintă un îndrumar pentruefectuarea lucrărilor de laborator la unitatea de curs Bazele științifice și tendințe noi în oenologie de către studenții ciclului II, studii superioare ...
  • MUSTEAŢĂ, Grigore; ZGARDAN, Dan (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2015)
    Prezenta lucrare a fost concepută de către autori ca manual de biochimie care să vină în ajutorul studenţilor şi al specialiştilor din diferite ramuri ale industriei alimentare.
  • MUSTEAŢĂ, Grigore; ZGARDAN, Dan; FURTUNĂ, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2013)
    Dintre cele trei componente ale paradigmei educaţionale, predare – învăţare – evaluare, ultima este considerată un act didactic complex şi foarte important al învăţământului superior. Lucrarea îşi propune prezentarea ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Wine production generates a considerable amount of winemaking waste (grape marc). The rich content of bioactive substances in the composition of grape marc, derived from grape skin, remaining pulp, seeds and stems is makes ...
  • CABAC, Anastasia; ZGARDAN, Dan; SCLIFOS, Aliona; RUBTSOV, Silvia; COSTISH, Valentina (Tehnica–Info, 2018)
    Yeasts that are present during winemaking play an essential role during fermentation, but the growth of wild yeasts may also lead to wine spoilage, reduce wine quality and value and are bearing an immense damage potential. ...
  • MITINA, Irina; MITIN, Valentin; STURZA, Rodica; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia; RUBTOVA, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this work, we describe the development and testing of the home-designed primers for Sybr Green I real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) detection of some common foodborne pathogens: Listeria monocytogenes, Salmonella ...
  • LESHANU, Alexandra; SCLIFOS, Aliona; SCUTARU, Yury; ZGARDAN, Dan (Tehnica–Info, 2018)
    Phenolic compounds play an important role in the composition and quality of red wines. In this research have been studied various technological processes of the production of red wines and its impact on the phenolic complex. ...
  • RUBŢOV, Silvia; SCLIFOS, Aliona; ZGARDAN, Dan (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Ghidul metodic în cauză reprezintă un îndrumar pentru efectuarea lucrărilor de laborator la Microbiologia vinului de către studenții anilor III și IV, ciclul I, licență, cu forma de studii la zi şi cu frecvenţă redusă ...
  • ZGARDAN, Dan; MITINA, Irina; MITIN, Valentin; STURZA, Rodica; BEHTA, Emilia; RUBTOVA, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this work, home-designed primers for detection of Brettanomyces in wine by Sybr Green I-based real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) were developed. Primers were tested both in silico and in vitro. The primers were ...
  • RABACU, Ana; SCUTARU, Yury; BALANUTA, Anatol; ZGARDAN, Dan (Tehnica–Info, 2018)
    The browning processes of experimental wines produced from indigenous grape varieties Legenda, Viorica and European grapes Chardonnay, Sauvignon have been studied. The browning processes are corelated with oxidation of the ...
  • STURZA, Rodica; ZGARDAN, Dan (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Monografia colectivă Principii de dezvoltare a oenologiei moderne și organizarea pieței vitivinicole este recomandată pentru editare de către Senatul Universității Tehnice a Moldovei (proces-verbal nr.9 al ședinței ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În această lucrare s-a utilizat reacția de polimerizare în lanț în timp real (real-time PCR) pentru detecția potențialilor producători de OTA în tescovine. S-au proiectat primeri PCR pentru amplificarea unei secvențe de ...

Search DSpace


Browse

My Account