IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "GHENDOV-MOȘANU, Aliona"

Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Author "GHENDOV-MOȘANU, Aliona"

Sort by: Order: Results:

  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    In bakery technology, apple pomace added to the manufacture of bread or pastries from wheat flour improves the content of dietary fiber. The addition of apple pomace positively influenced the sensory characteristics (smell, ...
  • POPESCU, Liliana; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Currently, there is a growing concern among consumers about the consumption of natural foods, because people aspire to a healthier lifestyle. Therefore, much interest has been given to safety food additives, namely natural ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    Monografia reprezintă o sinteză amplă privind utilizarea compușilor biologic activi de origine vegetală horticolă în producerea unor alimente funcționale, produse de panificație și cofetărie. Lucrarea include cercetările ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona; RAILEAN, Mariana; DESEATNICOVA, Olga; SUHODOL, Natalia; SOCACIU, Carmen; PINTEA, Adela; STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The correlation between nutrition and health is a problem that is currently being given special attention. Many of the diseases that make victims nowadays, have their origin in metabolic imbalances caused by nutritional ...
  • DASCAL, Anastasia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Până în prezent, producția de bare de legume în Republica Moldova este populară, deoarece contribuie la extinderea gamei de producție a batoanelor vegetale și la extinderea gamei de producție a produselor uscate. În ...
  • CEȘCO, Tatiana; STURZA, Rodica; ȚISLINSCAIA, Natalia; TURCULEȚ, Nadejda; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Apples are one of the most consumed fruits in the world and are the main source of biologically active substances (polyphenols, pigments, organic acids, vitamins, minerals, pectin, dietary fibers, etc.) necessary for a ...
  • TURCULEȚ, Nadejda; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; STURZA, Rodica; MACARI, Artur; SCUTARU, Iurie; POPA, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Bioactive compounds are of major interest to researchers and the food industry, and sea buckthorn is a natural food ingredient rich in bioactive compounds such as carotenoids, flavonoids, lipids, vitamins, tannins and ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona; RAILEAN, Alina; UNGUREANU, Ana; MOLOCENCO, Olga (Tehnica UTM, 2017)
    În acest studiu, s-a cercetat posibilitatea utilizării extractului de aronie, bogat în antociani, în calitate de colorant natural, pentru obținerea marmeladei cu valoare biologică sporită. S-a constatat că activitatea ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În tehnologiei panificației, tescovina de mere adăugată la fabricarea pâinii sau produselor de patiserie din făină de grâu îmbunătățește conținutul de fibre alimentare. Influențează pozitiv caracteristicele senzoriale ...
  • ȘAITAN, Olesea; REȘITCA, Vladislav; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Agro-industrial waste is the most abundant and renewable resource not only in the Republic of Moldova, but throughout the world. The accumulation of this biomass in huge quantities every year, leads to the deterioration ...
  • RAILEAN, Alina; GHENDOV-MOȘANU, Aliona; STURZA, Rodica (Tehnica UTM, 2015)
    În acest studiu, s-a cercetat posibilitatea utilizării extractului de aronie, bogat în antociani, în calitate de colorant natural, pentru obținerea marmeladei cu valoare biologică sporită. S-a constatat că activitatea ...

Search DSpace


Browse

My Account