Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • ELHABIRI, Sid Ahmed; MIRILĂ, Diana-Carmen; HORTOLOMEU, Andreea; NISTOR, Ileana-Denisa; DIDI, Mohamed Amine (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Lanthanum rare earth element is released into the environment especially by the gasoline producing industries and also when some household equipment is not recycled [1]. Lanthanum accumulates gradually in soils and waters, ...
  • ROMANOVSKA, T.; LEVCHUK, L. (Technical University of Moldova, 2014)
    Low-temperature extraction of phospholipids from sunflower oil by consistent implementation of hydration and freezing has been performed. Was detected that consistent implementation of hydration and freezing lets us fully ...
  • FURTUNA, Natalia (Tehnica UTM, 2012)
    En œnologie, la caractérisation sensorielle des vins est de plus en plus utilisée. Cet article présente un ensemble d'outils et de méthodes qui permettent l'évaluation sensorielle des vins. L'analyse sensorielle est un ...
  • MICLEUȘANU, S.; CROGUENNEC, T.; CHIRSANOVA, A. (Tehnica UTM, 2016)
    Milk casein micelles are a natural colloid but it is still unknown their intimate structure. Their structure and stability determine some biological and technological properties of milk such as digestibility or its ability ...
  • BILICI, Constantin; STRATAN, Stefan; CIUVAGA, Alexandru; BOLOCAN, Cătălin (Tehnica UTM, 2017)
    This paper deals with the technical and/or practical treatment of terroir as a study concept, together with related functional aspects. Functioning of the terroir relies on the relation between climate, soil and vine. In ...
  • VRÎNCEAN, Mariana (Tehnica UTM, 2011)
    This paper deals with the technical and/or practical treatment of terroir as a study concept, together with related functional aspects. Functioning of the terroir relies on the relation between climate, soil and vine. In ...
  • MELENCIUC, Iulia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2016)
    В результате изучения патентной литературы, посвященной способам совершенствования качества варенных колбасных изделий, в работе, предлагается использование шрота из грецкого ореха, в составе рецептуры вареной колбасы типа ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; RADU, Oxana; BOIŞTEAN, Alina; CAPCANARI, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Notele de curs sunt destinate studenţilor cu forma de învăţământ la zi şi cu frecvenţa redusă din cadrul Facultăţii Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, programele de studii 0721.1 Tehnologia ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIŞTEAN, Alina; CIOBAN, Corina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2013)
    Indicaţiile metodice sunt destinată studenţilor cu forma de învăţământ la zi şi cu frecvenţa redusă din cadrul Facultăţii Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, specialitatea 541.1 Tehnologia şi Managementul ...
  • STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Obiectivul general al notelor de curs constă în asigurarea competențelor generale şi transversale aferente elaborării propunerilor relevante de proiect şi managementului eficient al proiectelor. Astfel, studenții vor obține ...
  • CAPCANARI, Tatiana; CHIRSANOVA, Aurica; RADU, Oxana; DESEATNICOVA, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Manualul universitar este destinat studenţilor ciclului II, studii de master, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul Alimentație și Nutriție, specialitatea 072 Managementul restaurantelor și nutriție, și studenților ...
  • DESEATNICOVA, Olga; SUHODOL, Natalia; CIOBANU, Corina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2015)
    Îndrumarul pentru lucrări practice include elemente - cheie de influenţă asupra ambientului unui local de alimentaţie publică necesare unui management eficient de activitate în restaurante. Sunt elucidate teme care au ...
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona; RAILEAN, Alina; UNGUREANU, Ana; MOLOCENCO, Olga (Tehnica UTM, 2017)
    În acest studiu, s-a cercetat posibilitatea utilizării extractului de aronie, bogat în antociani, în calitate de colorant natural, pentru obținerea marmeladei cu valoare biologică sporită. S-a constatat că activitatea ...
  • ŢISLINSCAIA, N.; BERNIC, M.; MALEZHYK, I.; BULEANDRA, A. (Tehnica UTM, 2016)
    One of the basic factors influencing drying process is the velocity of the drying agent. It’s well known is one of the controlled characteristics of the drying process. We made a tentative to calculate the mathematical ...
  • IVANOV, Leonid; VISANU, Vitali; TISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; MELENCIUC, Mihail (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Of increased interest is the research of mass and heat transfer in the drying of vegetable products with the application of microwaves. In the case of dehydration in microwave installations in order to obtain a high yield, ...
  • JENAC, A.; MIGALATIEV, O.; CARAGIA, V. (Technical University of Moldova, 2014)
    In this article are presented the results of scientific research on the CO2–extraction of oil from walnut crumbs. The walnut oil was extracted at different parameters of temperature (35–55°C), pressure (10–40MPa) and time ...
  • STRATAN, Alexandra; COVACI, Ecaterina; MOGA, Georgeta; ARHIP, Vasile; NAZARIA, Aliona (Tehnica–Info, 2018)
    Wine quality depends on the vinification process and the geographical origin of the grapes but also highly relies on the varietal composition of the grape must. For this reason, the present work was undertaken to study the ...
  • DIMA, Cristian; GÎTIN, Liliana; ALEXE, Petru; DIMA, Stefan (Tehnica UTM, 2012)
    Functional foods offer physiological health benefits and disease prevention over and above their nutritional contribution. Adding bioactive ingredients to functional foods presents many challenges, particularly with respect ...
  • STOICA, M.; ALEXE, P. (Technical University of Moldova, 2014)
    The microorganisms can be found everywhere, in air, water and soil, on animals and even on humans. They also occur in any food, such as: meat, seafood, eggs, dairy products and vegetables. Meat, due to its high water and ...
  • NAZARIA, Aliona; BURDUJA, Victoria; ARHIP, Vasile; CHISTOL, Vitalie (Tehnica UTM, 2016)
    În prezenta lucrare a fost analizat mecanismul formării lacrimilor vinului. Pentru examinarea acestui mecanism a fost fotografiată pelicula de lichid care se formează pe peretele paharului în cazul când în pahar se află ...

Search DSpace


Browse

My Account