Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Wine production generates a considerable amount of winemaking waste (grape marc). The rich content of bioactive substances in the composition of grape marc, derived from grape skin, remaining pulp, seeds and stems is makes ...
  • CABAC, Anastasia; ZGARDAN, Dan; SCLIFOS, Aliona; RUBTSOV, Silvia; COSTISH, Valentina (Tehnica–Info, 2018)
    Yeasts that are present during winemaking play an essential role during fermentation, but the growth of wild yeasts may also lead to wine spoilage, reduce wine quality and value and are bearing an immense damage potential. ...
  • COȘCODAN, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Pudra de miere este un înlocuitor atractiv pentru mierea lichidă, a cărei aplicare în industria alimentară și farmaceutică este limitată datorită densității și vâscozității ridicate. Cu toate acestea, fabricarea mierii ...
  • TÎRSÎNĂ, Marina; MIGALATIEV, Olga; JENAC, Ana; CARAGIA, Vavil (Tehnica UTM, 2014)
    Activitatea antioxidantă totală în mostrele de CO2-extracte a fost evaluată prin metoda spectrofotometrică indirectă DPPH şi a doua metodă cu utilizarea radicalului ABTS. Ambele metode au demonstrat că CO2-extractul din ...
  • PRICOCHI, Antoni (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Teza de master are drept scop studierea teoretică și practică a conținutului de fier și zinc în rațiile alimentare a copiilor preșcolari. Tema acestei lucrări este actuală deoarece deficitul de fier în alimentație cauzează anemie.
  • BACIU, Viorel; COADĂ, Sergiu; GUSINA, Liudmila; VEREJAN, Ana (Tehnica UTM, 2015)
    Doi dintre autorii acestei lucrări (studenţi UTM,specialităţi coerente calităţii apei) sunt originari din satul Ţînţăreni, raionul Anenii Noi, sat în care mai bine de douazeci de ani sunt depozitate deşeuri municipale. ...
  • BALANUŢĂ, Anatol; PALAMARCIUC, Liudmila; SCLIFOS, Aliona; NECULA, Denis (Tehnica UTM, 2011)
    În această lucrare a fost studiat extractul sec nereducător a maceratelor hidro – alcoolice din muguri de cireş şi mesteacăn, cât şi din prune uscate, alune, migdale şi nuci.
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; ȚARELEA, Alina (Tehnica UTM, 2015)
    Acest articol înclude analize și rezultate privind rolul cojii lemnoase de nucă asupra stabilității microbiologice și calității miezului de nuci. După recoltare, pe suprafața nucilor se găsește o microbiotă relativă ...
  • CARTAŞEV, Anatoli; COEV, Ghenadie (Tehnica UTM, 2014)
    Produsele lactate fermentate sînt solicitate de consumători, volumul de producere creşte, se perfecţionează tehnologiile şi utilajul de producere, în acelaşi moment produsele de acest tip sînt nerezistente la păstrare. Din ...
  • LAZACOVICI, O. (Tehnica UTM, 2016)
    Wines are often falsifiable drinks. In recent years, there are found quite "accurate" counterfeits, when drink’s basic physical and chemical indexes meet the requirements of standards and conditions, declared on the labels. ...
  • DRAGANCE, Veronica; DRUTA, Raisa; SUBOTIN, Iurie (Tehnica–Info, 2018)
    The article presents the results of studies made on polifloral honey from various local producers. The paper describes the methods for determining the physico-chemical properties of honey by using research methods such as ...
  • BALANUŢĂ, Anatol; SCLIFOS, Aliona; COVACI, Ecaterina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The object of this investigation is to find new methods of directing the autolysis process, which has a positive effect on the production of sparkling wines in pressure tanks by administering active dry yeast in the draft ...
  • SСRIPCARI, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    This paper shows the experimental results of the particle size analysis of the skimmed walnut flour. The following was determined: the minimum and maximum particle size of flour, their distribution by size, the average ...
  • MELNIK, I.; CHEREDNYCHENKO, I. (Technical University of Moldova, 2014)
    Results of a research of influence of hop of the Ukrainian selection on indicators of finished beer are given in work. The main physico-chemical parameters of the Ukrainian hop are defined, the brewing technology with its ...
  • MITINA, Irina; MITIN, Valentin; STURZA, Rodica; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia; RUBTOVA, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this work, we describe the development and testing of the home-designed primers for Sybr Green I real-time PCR (Polymerase Chain Reaction) detection of some common foodborne pathogens: Listeria monocytogenes, Salmonella ...
  • IUSAN, L.; TERENTIEVA, G.; CARAGIA, V.; MIGALATIEV, O.; CARELINA, M.; GORDEEVA, V. (Tehnica UTM, 2018)
    L'élaboration de produits alimentaires spécialisés compétitifs est une orientation actuelle dans le développement de l'industrie alimentaire. Afin de préparer des mélanges secs destinés à la production de bouillies sans ...
  • BALAN, Mihail; ȚISLINSCAIA, Natalia; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; POPESCU, Victor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    For this purpose, a device was developed in 3D that ensures the uniform distribution of the thermal agent over the entire geometric volume of the tunnel. The disadvantages of the existing technical solutions consist in the ...
  • BALAN, Mihail; ȚISLINSCAIA, Natalia; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail; GÎDEI Igor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The mechanism refers to drying technique, particularly to devices for uniform distribution of the air flow in the tunnel dryer, and can be used in small farms to dry fruits, vegetables, etc. Material and methods. To ...
  • POPOVICI, Violina; POPOVICI, Cristina; CHIRSANOVA, Aurica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Indicațiile metodice includ tematica, structura compartimentelor prevăzute în proiectele de curs și recomandări pentru fiecare compartiment. În lucrare sunt incluse anexe și exemple de figuri, tabele, scheme pentru elaborarea ...
  • BUGAN, Leon; DRUTZA, Raisa; GUREV, Angela; MIJA, Nina (Tehnica UTM, 2012)
    Sichere Futtermittel sind die Voraussetzung für gesundheitlich unbedenkliche Lebensmittel, dies hat nicht zuletzt die Dioxin-Krise im Winter 2011 eindrucksvoll bewiesen.

Search DSpace


Browse

My Account