Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • PĂDUREANU, Silvica; PATRAŞ, Antoanela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    In the present study, biological reactions of wheat’s seeds and sprouts are exposed to the impact of grape marc aqueous extracts (5% and 20%). The research objectives consisted in the study of the influence of grape marc ...
  • SKORBANOV, Elena; TARAN, Nicolai; CERNEI, Mariana; TAMPEI, Olga; RINDA, Parascovia; DEGTEARI, Natalia (Tehnica UTM, 2012)
    In red wines from grapes grown in Moldova, polyphenols, which have a pronounced antioxidant activity are represented mainly monomeric anthocyanins and their derivatives (cianidina, delphinidin, peonidina, petunidina), ...
  • CECLU, Liliana; ROSCA-SADURSCHI, Liudmila; BUNEA, Marina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The natural biopolymers can be produced from polysaccharides, such as starch (rice, potato, wheat and corn), cellulose (straw and wood), chitin (crustaceans and insects), lignin (various plants) and, also, from proteins ...
  • PRISACARI, Ionela; MIJA, Nina (Tehnica UTM, 2011)
    The need of manufacturers to efficiently control the production processes prompts the development of online and at line methods for quality control. Product quality cannot be sufficiently controlled only by recipes because ...
  • RUSU, Lăcrămioara; GRIGORAȘ, Cristina-Gabriela; SUCEVEANU, Elena-Mirela; SIMION, Andrei-Ionuț; ȘUTEU, Daniela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Nowadays, due to the rapid industrialization and increasing of the world population, the ecosystems are affected by the presence of persistent organic pollutants (pesticides, pharmaceuticals, dyes, personal care products ...
  • BALANUŢĂ, Anatol; CRUDU, Sorina; NAZARIA, Aliona; SANDU, Iulia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2016)
    Ghidul metodic de faţă conţine informaţii cu privire la metodicile de determinare şi studiere a materiilor prime, proceselor şi produselor biotehnologice, precum şi întrebări de control, inclusiv teste de evaluare a ...
  • CARABULEA, Boris; MACARI, Artur; CUMPANICI, Andrei; CHIRIŢA, Elena; GORNEŢ, Viorel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2008)
    Prezentul îndrumar metodic este destinat studenţilor facultăţii Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, specialitatea 552.2 „Biotehnologii industriale” cu forma de învăţământ la zi şi frecvenţă redusă.
  • BUCULEI, Amelia; CONSTANTINESCU (POP), Cristina Gabriela (Tehnica UTM, 2018)
    The biscuit market was one of the most dynamic markets due mainly to the desire to innovate and market new producers. In terms of nutritional value, these biscuits are net superior to other types of biscuits made from wheat ...
  • PRICOP, Eugenia Mihaela; ISTRATI, Daniela Ionela; CONSTANTIN, Oana Emilia; DIMA, Felicia; VIZIREANU, Camelia (Tehnica UTM, 2018)
    Les aliments fonctionnels sont étudiés et largement promus par diverses organisations d’alimentation et de nutrition. Globalement, il y a un grand intérêt à promouvoir la consommation de fruits, de légumes et de pseudo-céréales ...
  • BUGAIAN, Larisa; LAZAR, Diana; GHETIU, Sergiu (Tehnica UTM, 2012)
    The concept of Wine Brand Image is the national wine entity’s meaning, or, in other words, “what the national wine entity stands for” in the mind of consumers. According to the brand image model, brand image might be ...
  • IVANOV, L.; BERNIC, M.; RADIONENKO, V.; ŢISLINSCAIA, I.; ISTRATII, D. (Technical University of Moldova, 2014)
    In cooling technology the freezing process plays one of the main roles in the technical chain. Knowing the kinetics of the freezing process, allow us to perform it under the most optimal regime. A special interest shows ...
  • IVANOV, Leonid; BERNIC, Mircea; CIOBANU, Eugeniu (Tehnica UTM, 2012)
    The paper describes the equation of heat and mass transfer during wet products dehydration process, using SHF field moving with equal speed through a rectangular waveguide.
  • BĂLĂNUŢĂ, Anatol; MUSTEAŢĂ, Grigore; GHERCIU-MUSTEAŢĂ, Lidia; POPOV, Vasilina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2012)
    Lucrarea include părţile teoretică şi practică ale metodelor de rezolvare a problemelor referitoare la calculele tehnologice în vinificaţia primară. Este destinată studenţilor anului 2 U secţia cu frecvenţă la zi şi cu ...
  • BALANUȚĂ, Anatol; SCLIFOS, Aliona; COVACI, Ecaterina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Lucrarea include teoria și practica metodelor de rezolvare a problemelor referitoare la calculele tehnologice în vinificația secundară şi specială. Lucrarea este destinată studenţilor anilor III și IV (U) cu forma de ...
  • BADIU, Ana; CALMÂŞ, Valentina (Tehnica UTM, 2014)
    Oul reprezintă un aliment deosebit de valoros pentru hrana omului datorita bogaţiei lui în factori nutritivi indispensabili organismului. În topul ţărilor producătoare de ouă se situeaza China,care produc în jur de 160 ...
  • OGLINDA, Maria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Scopul lucrării este: Optimizarea procesului de fabricare și studiul indicilor de inofensivitate și de calitate a peștelui afumat.
  • FRUMUSACHI, Daniela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Pentru realizarea acestui scop au fost propuse următoarele obiective: Determinarea și urmărirea indicilor fizico-chimici, microbiologici, organoleptici în produsele analizate. Pentru a acumula un bagaj de informaţi ...
  • DUBALARI, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2017)
    În acestă teză se regăsește informația pe larg descrisă privind tehnologia de fabricare a salamurilor afumate și a specialităților atît după tehnologia clasică cît și după tehnologia din cadrul firmei de producere și comerț ...
  • SERBINA, Natalia; FOIU, Simion; ŢURCANU, Ana (Tehnica UTM, 2016)
    The table grape production in Moldova is an important and profitable branch. For high quality of table grapes are needed to use calcium treatments. After calcium treatments we can obtain the high quality table grapes and ...
  • CUȘMENCO, Igor (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    În prezenta teză de master este studiată profund tehnologia de fabricare a ruladei din carne de pasăre, de găină şi pui conform metodei tradiţionale, cu analiza riscurilor calităţii microbiologice şi ameliorarea controlului ...

Search DSpace


Browse

My Account