Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • PALADI, Daniela; MIJA, Nina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Notele de curs sunt destinate studenților ciclului I, specialitățile 0721.1 Tehnologia și managementul alimentației publice, studii cu frecvență la zi și cu frecvență redusă, 0721.2 Tehnologia produselor alimentare, studii ...
  • PALADI, Daniela; CAPCANARI, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Notele de curs sunt destinate studenților ciclului I, licență, specialitatea 541.1 Tehnologia și Managementul Alimentației Publice, specialitatea 541.2 Tehnologia Produselor Alimentare (filiera francofonă), specialitatea ...
  • COVACI, Ecaterina; MOGA, Georgeta; FURTUNA-VLADEI, Natalia (Tehnica–Info, 2018)
  • CARTASEV, Anatoli (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The aim of current study was to update the knowledge about diversity and concentration of lactic acid bacteria in Moldovan cheese at different levels of maturity. For the quantification of lactobacilli, lactococci, yeasts, ...
  • PASCARI, Xenia; MARIN, Sonia; RAMOS, Antonio J.; SANCHIS, Vicente (Tehnica UTM, 2018)
    Les céréales sont une des matières premières plus utilisés dans l`industrie alimentaire. Une contamination par les moisissures filamenteuses peut se produire soit dans le champ soit pendant le stockage qui pourrait dériver ...
  • LIS, Angela (Tehnica UTM, 2016)
    În lucrarea dată au fost studiate transformările fotochimice ale tioureei și cisteinei pe sisteme model. Tioureea și cisteina au fost supuse fotolizei directe și induse cu radicali OH˙, generați de H2O2, la iradiere cu ...
  • ROBU, Lidia (Tehnica UTM, 2016)
    La autopurificarea mediului apos se realizează un șir de procese fizice, biologice și chimice. Acestea duc la micșorarea cantității de substanțe poluante. Transformările chimice sunt hidroliza, fotoliza și oxidarea. De ...
  • SCUTARU, Iurie; ADOMNIȚA, Mihai; SCLIFOS, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The aim of this study was to elucidate the impact of treatments with experimental activated carbon AC-C (produced in the Laboratory of Ecology of the Institute of Chemistry of Republic of Moldova) of red wines obtained ...
  • IVANOV, Leonid; MELENCIUC, Mihail; GIDEI, Igor; CARTOFEANU, Vasile (Tehnica–Info, 2018)
    Basing on the analysis of differential equations system using partial derivatives proposed by A. V. Lykov, one proposes the calculation of soft regime dryers, using temperatures lower than boiling one. For a rational take ...
  • RADU, Oxana; CAPCANARI, Tatiana (Tehnica UTM, 2013)
    În lucrarea dată au fost studiate caracteristicile valorii biologice a uleiului din seminţe de struguri în vederea posibilităţii ulilizării acestui produs în fabricarea alimentelor funcţionale. S-a constatat, că uleiul din ...
  • VINATORU, Mircea; MASON, Timothy J. (Tehnica UTM, 2018)
    Basée sur le livre récent Ultrasound in Food Processing dans lequel nous avons écrit un chapitre, la conférence présentera brièvement les chapitres du livre en commençant par les principes de base de l’ultrason, pour ...
  • SIMINEL, Nikita; STURZA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Non-swelling clays have been used in traditional paper coating technologies for many years because these exert the least effect on the rheological properties of a formulate coating. However, recent work has demonstrated ...
  • BERNIC, Mircea (Tehnica-Info, 2011)
    Una din metodele cele mai eficiente de păstrare a produselor oleaginoase este uscarea. Aceasta determină necesitatea de elaborare continue a procedeelor noi de uscare, care să asigure calitate înaltă a produsului finit și ...
  • MATRAN, Irina Mihaela; VLĂSCEANU, Gabriela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Unlike meat obtained from cell cultures, for which there are currently no European Regulations for authorization as an ingredient/new food in the European Union (EU) and no legislative regulation regarding the labeling of ...
  • POPESCU, Liliana; GHENDOV-MOSANU, Aliona; CESCO, Tatiana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Apple pomace is an excellent source of phytochemicals and contains significant amounts of insoluble sugars, including cellulose 127.9 g/kg DW, hemicellulose 7.2 to 43.6 g/kg DW, lignin 15.3 to 23.5 g/kg DW and can therefore ...
  • STAVILA, Cristian; RUMEUS, Iurie (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this paper, the effect of the addition of beetroot and spinach powders in the dough preparation process on the sensory and physico-chemical properties of the bread core was studied. Thus, six samples of bread were ...
  • STURZA, Rodica; GHENDOV-MOSANU, Aliona; SANDULACHI, Elisaveta; BALAN, Greta; COJOCARI, Daniela (Tehnica–Info, 2018)
    In recent times, wheat flour bakery products have been increasingly affected by Mesentericus disease (bread ropiness), which is a serious problem for bakeries. This problem is generated by a relatively heterogeneous microbial ...
  • ȘAITAN, Olesea; REȘITCA, Vladislav; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Agro-industrial waste is the most abundant and renewable resource not only in the Republic of Moldova, but throughout the world. The accumulation of this biomass in huge quantities every year, leads to the deterioration ...
  • TSIUNDYK, Oleksandr; LAPINSKAYA, Alla; FIHURSKA, Liudmyla; CHERNEHA, Ilona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Based on the analysis of the problems of using fresh potato peelings in the production of mixed fodders, their physical properties, chemical and microbiological indicators were studied, which distinguishes potato peelings ...
  • ROSU, Ana-Maria; NISTOR, Ileana Denisa; RAFIN, Catherine; VEIGNIE, Etienne (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    The exploitation of green materials gained much more attention from various fields of science. In plants, the most representative biomaterial are cellulose and starch. There are many studies in which biopolymers, such as ...

Search DSpace


Browse

My Account