Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • CHIRSANOVA, Aurica; ȚIȚEI, Victor; BOIȘTEAN, Alina; COVALIOV, Eugenia; CAPCANARI, Tatiana; ZACUŢELU, Marcel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    It was recommended to use raw Jerusalem artichoke flour since its hygroscopicity is quite low and can therefore be stored longer, preferably at a temperature of 15-20°C and in a dry environment. The monomolecular capacity ...
  • CALMÂŞ, Valentina (Tehnica UTM, 2012)
    Ces dernières annés, la production et consommation internationale et nationale des olives en conserve a augmentée.L’assortiment des olives en conserve vendus dans le magasin « Mavirar », situé dans la ville Ungheni(République ...
  • NЕTRЕBА, Nаtаliа; SАNDU, Iuliаnа; MАСАRI, Аrtur; BОЕSTЕАN, Оlgа; BAERLE, Alexei; DIАNU, Irinа (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Sea buckthorn has nutritional and medicinal value, which makes it an attractive object of study for scientists around the world. Sea buckthorn berries contain many sugars, organic acids, vitamins, amino acids, etc., which ...
  • MARDAR, M.; ZNACHEK, R.; ZHYGUNOV, D.; MACARI, A.; USTENKO, I. (Tehnica–Info, 2018)
    The article deals with the role of nutrition on human health and the main lines of development of food production for health purpose. The urgency of the development of the enriched food products based on spelt grain is ...
  • STRATULAT, Ina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Scopul lucrării este creșterea indicilor de calitate a cărnii de bovină prin maturare, utilizând tehnica de maturare prin uscare, realizat prin următoarele obiective: descrierea compoziției chimice a cărnii de bovină, ...
  • MICLEUŞANU, Sanda; CROGUENNEC, Thomas; CHIRSANOVA, Aurica (Tehnica UTM, 2018)
    Pour émulsifier, c’est-à-dire rendre stable cinétiquement deux phases non miscibles, les industriels de l’agroalimentaire utilisent la technique qui consiste à émulsifier une phase dans l’autre en couplant une agitation ...
  • BĂETU, Mihai-Marius; PATRAȘ, Antoanela; CÂRLESCU, Petru Marian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Wastes obtained from the processing of agro-food products have a short shelf life, so they need to be preserved for further processing. One solution for the conservation of agro- industrial waste is to be subjected to the ...
  • BARCAN (BĂETU), A.-L.; PATRAŞ, A.; STURZA, R.; GHENDOV-MOŞANU, A.; BĂETU, M. (Technical University of Moldova, 2014)
    The present study analyses the influence of different phases of the technological process for the fabrication of the product “grated apples for pie”, on the ascorbic acid content. Other related parameters have also been ...
  • Taran, N.; Antohi, M.; Ponomariova, I.; Tcaciuc, L.; Chiriac, A.; Roşca, T.; Diacov, T.; Cogilniceanu, T. (Tehnica UTM, 2016)
    Categories of normative documents elaborated for the development of the Law of Grape and Wine (57-XVI from 10.03.2006) of Republic of Moldova which regulates the activity of standardization of viniculture and winemaking ...
  • ILI, V. (Technical University of Moldova, 2014)
    This study invetigates the action of starter culture MF 42–R on the charactheristics modifications (pH, aw, W, ΔG) of the raw fermented sausages mixture during the flow sheet. The obtained results allow provisional ...
  • ŢURCAN, Rina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2014)
    Prezenta lucrare este destinată studenţilor Facultăţii Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, secţia de învăţământ cu frecvenţă redusă, specialitatea Inginerie şi Management în industria alimentară.
  • GRINCIUC, Alexandru (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2020)
    Teza de masterat cu tema ,,Statutul nutritional al populației din Republica Moldova" este constituită din 3 capitole, în care este argumentată şi detaliată importanța nutrițională din R.M. Scopul este stabilirea statutului ...
  • ŞTEFОRŢA, I.; COEV, G.; GUDIMA, A.; RUBŢOVA, S. (Tehnica UTM, 2012)
    The aim of this research is the study of the changes of microbiota in the atmosphere packaged, vacuum packed and gas packed (GAE - CO2 -40%, 02-20%, N2-70%) poultry, stored in a frozen state at 0-4°C. Before being packed, ...
  • SIMINIUC, Rodica; CHIRSANOVA, Aurica; CIUMC, Jorj; REȘITCA, Vladislav (Tehnica UTM, 2018)
    L’état nutritionnel de la population moldave demeure un problème majeur de santé publique et socio-économique. Des pratiques alimentaires inadaptées en sont souvent à l’origine, notamment dues a la méconnaissance des ...
  • FURNICA, Cristina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    Lucrarea dată a avut ca scop: analiza calității produselor de panificație din întreprinderile industriale. Pentru analiză au fost luate trei probe de pâine cu aceleași componente ale rețetei: făină de grâu de calitate ...
  • LUPAŞCO, Andrei; ROTARI, Oxana; POCHITCHIN, Elena (Tehnica UTM, 2011)
    În prezenta lucrare este studiată capacitatea de rehidratare a tomatelor uscate prin diferite aporturi de energie: convecţie şi convecţie cu microunde. Este analizată influenţa temperaturii agentului termic şi metodei ...
  • DÎRZU, Dionisie (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    În teza de master am avut ca scop aprecierea preciziei capacității de reținere și legare a apei precum și caracteristica acestor indicatori pentru pulpa de bovină și porcină în cazul dat și stabilirea unor valori optime ...
  • BURUNSUS, Vadim (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2016)
    În această lucrare este prezentat efectul folosirii enzimelor asupra calităţii vinurilor, rezultatele studiului a diferitor tipuri de enzime şi implementarea lor în tehnologiile de producere a vinurilor. Obiectul cercetării ...
  • MACARI, Artur; CHIRIŢA, Elena; OJOG, Iulia; MIHĂEŞ, Tatiana (Tehnica UTM, 2012)
    Lucrarea prezintă un studiu bibliografic îmbinat cu un început de studiu a influenţei uleiurilor vegetale cu conţinut ridicat de antioxidanţi asupra dezvoltării microorganismelor în brânza proaspătă de vaci.
  • ARTIOMOV, Laurenţia (Tehnica UTM, 2011)
    The apple fruits diseases can be caused by bacteria , fungy, viruses etc. Postharvest parazitic diseases of apples in Moldova are predominantly cased by fungi. We dedected following fungi:Penicillium expansum, Fusarium ...

Search DSpace


Browse

My Account