IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Posibilități de identificare a pigmenților la procesarea materiilor oleaginoase

Show simple item record

dc.contributor.author BANTEA-ZAGAREANU, Valentina
dc.date.accessioned 2024-05-28T12:05:01Z
dc.date.available 2024-05-28T12:05:01Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation BANTEA-ZAGAREANU, Valentina. Posibilități de identificare a pigmenților la procesarea materiilor oleaginoase. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine: mater. Conf. Intern., 9-10 februarie 2023. Iași-Chişinău- Lvov, 2023, pp. 176-177. ISSN 2558 – 894X. en_US
dc.identifier.issn 2558 – 894X
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27239
dc.description.abstract Producția de culturi oleaginoase este o direcție prioritară pentru Republica Moldova, favorizată de clima temperată, solurile adânci și fertile. Aceasta are un rol deosebit în asigurarea securității alimentare a țării și integrarea în economia mondială. Pentru producerea și asigurarea populației cu produse de calitate este necesar controlul calității materiilor prime agricole și a produselor procesate. Această lucrare propune să exploreze posibilitatea de utilizare a tehnologiilor în analiza digitală a imaginilor pe exemplul de apreciere a gamei de culori în uleiurile vegetale nerafinate obținute din semințe și fructe oleaginoase. Studiul este relevant pentru o analiză mai exactă și mai sensibilă a intensității culorii, care depinde de calitatea materialului sursă. Fiecare produs are propria sa culoare caracteristică, în primul rând datorită prezenței carotenoizilor și/sau pigmenților de clorofilă. Unele uleiuri din semințe și fructe oleaginoase au o pigmentare destul de mare, posibil determinată de condițiile de recoltare, maturizare sau procesare. Conform analizei de culoare, s-a urmărit că carotenoidele și clorofila din semințe în procesul de extragere a uleiului se transferă în ulei; β-carotenul reduce oxidarea acizilor grași saturați și nesaturați ai uleiului în timpul depozitării pe termen lung; clorofila din semințe duce la pieirea celulelor și joacă un rol în comunicarea dintre cloroplaste și nuclei, precum și în adaptarea la intensitatea luminii și la alterare. Analizând datele obținute, putem afirma posibilitatea fundamentală de utilizare a dispozitivelor mobile care rulează pe sistemul de operare Android în evaluarea caracteristicilor de culoare ale obiectelor colorate. Metodele de analiză digitală a imaginilor sunt non-invazive. Acest lucru le face potrivite pentru utilizare în laboratoarele fabricii și pe teren. În plus, utilizarea posibilităților de comunicații mobile permite ca analiza să fie efectuată și de la distanță. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Științe a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferința – "Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine" dedicată Zilei internaționale a femeilor cu activități în domeniul științei, Iași-Chişinău- Lvov, Moldova, 9-10 februarie 2023.;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject culturi oleaginoase en_US
dc.subject analiză digitală en_US
dc.subject uleiuri vegetale nerafinate en_US
dc.title Posibilități de identificare a pigmenților la procesarea materiilor oleaginoase en_US
dc.title.alternative Possibilities of identifying pigments in the production of oleaginous materials en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account