IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Caracteristicile calității iaurtului din amestec de lapte de capră și de vacă

Show simple item record

dc.contributor.author CUŞMENCO, Tatiana
dc.contributor.author BULGARU, Viorica
dc.contributor.author SANDULACHI, Elisaveta
dc.contributor.author MACARI, Artur
dc.date.accessioned 2024-05-15T10:22:25Z
dc.date.available 2024-05-15T10:22:25Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation CUŞMENCO, Tatiana et al. Caracteristicile calității iaurtului din amestec de lapte de capră și de vacă. In: Akademos. Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă, 2022. nr. 2, pp. 45-53. ISSN 2673-9976. en_US
dc.identifier.issn 2673-9976
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52673/18570461.22.2-65.02
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27092
dc.description.abstract Milk is an excellent source of well-balanced nutrients and shows, also, biological activity that influence digestion, metabolic responses to absorbed nutrients and disease resistance. In this paper, 3 yogurt samples were made from a mixture of goat’s and cow’s milk: 3: 1; 1: 1; 1: 3. The quality characteristics were evaluated by means of physico-chemical indices (acidity, pH, syneresis, viscosity, total dry matter, fat content, protein content, aw, ash content), microbiological (total number of microorganisms and yeasts) and organoleptics. For the yogurt made from milk mixture in a ratio of 1: 1, higher quality indices were observed than the other samples, namely: an increase in the number of lactic acid bacteria more intense (0.98 ± 0.024 ţ), respectively a higher lactic acid content (63,398 ± 0.022 g · dm-3), lowering of the pH value (6.75 ± 0.03-4.55 ± 0.01) and more special organoleptic characteristics: ţne and homogeneous curd, without gas bubbles, pleasant taste and smell, without syneresis. This yogurt sample also showed the best results during the storage period (1-15 days). en_US
dc.description.abstract Laptele este o sursa excelenta de nutrienţi bine echilibraţi, prezentând, de asemenea, acţiuni biologice care influenţeaza digestia, raspunsurile metabolice la nutrienţii absorbiţi şi rezistenţa la boli. În studiul realizat au fost elaborate trei probe de iaurt din amestec de lapte de capra şi de vaca, în proporţie de 3:1; 1:1; 1:3. Au fost evaluate caracteristicile de calitate prin intermediul indicilor fizico-chimici (aciditate, pH, sinereza, vâscozitate, substanţa uscata totală, conţinut de grasime, conţinut de proteina, aw, conţinut de cenuţa), microbiologici (numarul total de microorganisme şi drojdii) şi organoleptici. Pentru iaurtul fabricat din amestec de lapte în raport de 1:1 s-au constatat indici de calitate superiori celorlalte probe, şi anume: creşterea mai intensa a numărului de bacterii lactice (0,98±0,024 m), respectiv un conţinut sporit de acid lactic (63,398±0,022 g·dm-3), scaderea valorii pH-ului (6,75±0,03-4,55±0,01) şi caracteristici organoleptice deosebite: coagul fin şi omogen, fara bule de gaz, gust şi miros placut, fara sinereza. Aceasta proba de iaurt a prezentat rezultate optime şi pe perioada de pastrare a produsului (1-15 zile). en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Academia de Ştiinţe a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Akademos. Revistă de ştiinţă, inovare, cultură şi artă;2022. nr. 2
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject lactic acid en_US
dc.subject yogurts en_US
dc.subject goat milk yogurts en_US
dc.subject cow milk yogurts en_US
dc.subject microorganisms en_US
dc.subject acid lactic en_US
dc.subject iaurturi en_US
dc.subject lapte de capra en_US
dc.subject lapte de vaca en_US
dc.subject microorganisme en_US
dc.title Caracteristicile calității iaurtului din amestec de lapte de capră și de vacă en_US
dc.title.alternative Yoghurt quality characteristics from a mixture of goat and cow milk en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account