IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Provocări și tendinţe în dezvoltarea produselor fără gluten

Show simple item record

dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.contributor.author ŢURCANU, Dinu
dc.date.accessioned 2024-01-03T11:20:50Z
dc.date.available 2024-01-03T11:20:50Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation SIMINIUC, Rodica, ŢURCANU, Dinu. Provocări și tendinţe în dezvoltarea produselor fără gluten = Challenges and trends in the development of gluten-free products. In: INFOINVENT 2023. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 22-24 noiembrie 2023, ed. 18: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2023, pp. 229-230. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/25663
dc.description Compartimentul II: Proiecte de inovare și transfer tehnologic. Proiecte de cercetare. Monografii. Part II: Innovation Projects and Technology Transfer. Research Projects. Monographs. Secţiunea C. Monografii. Section C. Monographs en_US
dc.description.abstract Lucrarea elucidează particularităţile, vulnerabilităţile și carenţele nutriţionale ale regimului fără gluten (FG), defi cienţele nutriţionale ale persoanelor care urmează acest regim, factorii de infl uenţă și tendinţele pieţei globale FG, importanţa glutenului pentru industria panifi caţiei și impactul diferitor agenţi și mecanisme care stau la baza formării acestuia. Au fost descrise tendinţele în proiectarea produselor FG, axate atât pe formulări, cât și pe tehnologii. Au fost refl ectate rezultatele valorifi cării făinii de soriz, precum și valorifi carea ierburilor spontane comestibile din Republica Moldova pentru dezvoltarea unui sistem alimentar durabil și asigurarea securităţii nutriţionale a persoanelor cu maladii asociate consumului de gluten. en_US
dc.description.abstract The monograph addresses the peculiarities, vulnerabilities, and nutritional deficiencies of the gluten-free (FG) diet, the nutritional defi ciencies of people following this diet, the infl uencing factors and trends of the global FG market, the importance of gluten for the bakery industry, and the impact of diff erent agents and mechanisms that are the basis of its formation. Trends in the design of FG products were described, focusing on both formulations and technologies. The results of the valorization of rye fl our as well as the valorization of spontaneous edible herbs from the Republic of Moldova for the development of a sustainable food system and ensuring the nutritional security of people with diseases associated with gluten consumption were refl ected. en_US
dc.language ro
dc.language en
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject produse fără gluten en_US
dc.subject gluten free products en_US
dc.title Provocări și tendinţe în dezvoltarea produselor fără gluten en_US
dc.title.alternative Challenges and trends in the development of gluten-free products en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2023
    Ediţia a XVIII-a, 22-24 noiembrie, 2023

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account