Browsing 2023 by Issue Date

Sort by: Order: Results:

  • CILOCI, Alexandra; CLAPCO, Steliana; TIURINA, Janeta; DVORNINA, Elena; LABLIUC, Svetlana; BULHAC, Ion; URECHE, Dumitru (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Procedeu de cultivare submersă a micromicetei Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 – producătoare de lipaze, care prevede obţinerea suspensiei de spori prin spălarea cu apă distilată sterilă a tulpinii crescute pe mediu malţ-agar, ...
  • CILOCI, Alexandra; BULHAC, Ion; CLAPCO, Steliana; DANILESCU, Olga; DVORNINA, Elena; LABLIUC, Svetlana; MATROI, Alexandra; URECHE, Dumitru (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la biotehnologii, în particular la un procedeu de cultivare submersă a micromicetei Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 – producătoare de lipaze, care prevede obţinerea suspensiei de spori prin spălarea cu apă ...
  • RUDI, Ludmila; CHIRIAC, Tatiana; CEPOI, Liliana; RUDIC, Valeriu; VALUŢA, Ana; DJUR, Svetlana; DONI, Veronica; CODREANU, Liviu; MISCU, Vera; ROTARI, Ion; TAŞCA, Valentina (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Se propune un procedeu de cultivare a microalgei Porphyridium cruentum în scopul obţinerii de biomasă cu conţinut sporit de lipide Omega-3. Lucrarea oferă obţinerea în cadrul unui circuit tehnologic ce poate fi realizat ...
  • CILOCI, Alexandra; DVORNINA, Elena; RUDIC, Valeriu; BULHAC, Ion; URECHE, Dumitru; COCU, Maria (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Se propune un procedeu de cultivare submersă a tulpinii de fungi Lentinus edodes (Berk) Sing CNMN-FB01 care prevede inocularea materialului semincer în cantitate de 10% v/v pe mediul nutritiv, care conţine, g/L: NH4NO3 - ...
  • BEŞLIU, Alina; CHISELIŢA, Natalia; CHISELIŢA, Oleg; EFREMOVA, Nadejda; TOFAN, Elena; RUDIC, Valeriu (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Scopul acestei lucrări a fost elaborarea extractelor antioxidante noi pe bază de pigmenţi cu conţinut înalt de β-caroten, luteină, clorofi lă a, activităte antioxidantă și enzimatică din biomasa Arthrospira platensis, ...
  • DULGHERU, Valeriu; ZAPOROJAN, Sergiu; LARIN, Vladimir; MANOLI, Ilie; MUNTEANU, Eugeniu; RABEI, Ivan; GUŢU, Marin; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la dispozitive de conversie a energiei eoliene în energie electrică, în special la turbinele eoliene cu ax vertical cu control al puterii.
  • BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu; VACULENCO, Maxim; BODNARIUC, Ion; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg; MALCOCI, Iulian (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la construcţia de mașini, în special la transmisii planetare precesionale. Transmisia, conform invenţiei, conţine o carcasă, în care sunt amplasate un bloc satelit cu două coroane dinţate cu role conice, ...
  • BOSTAN, Ion; BOSTAN, Viorel; DULGHERU, Valeriu; GUŢU, Marin; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la instalaţiile fotovoltaice de conversie a energiei solare, şi anume la instalaţiile fotovoltaice cu autoorientare în planurile meridional şi azimutal.
  • BOSTAN, Ion; BOSTAN, Viorel; DULGHERU, Valeriu; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la construcţia de mașini, în special la tehnologiile de fabricare aditivă a roţilor dinţate ale transmisiilor planetare precesionale.
  • BOSTAN, Viorel; BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu; RABEI, Ivan; GUŢU, Marin; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la dispozitive de conversie a energiei eoliene în energie electrică, în special la turbinele eoliene cu ax vertical cu control al puterii.
  • ZAPOROJAN, Sergiu; TRONCIU, Vasile; MUNTEANU, Eugeniu; CHICU, Lilian; PAVEL, Victor (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Senzorul fără contact de măsurare a deformării este format din cel puţin două segmente de microfire feromagnetice amorfe – un fir sensibil și cel puţin un fir de referinţă, montate pe un corp solid.
  • BÎRSA, Maxim; BURŢEVA, Svetlana; SÎRBU, Tamara; GARBUZNEAC, Anastasia; ȘEPTIŢCHI, Vladimir (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Se propune un mediu nutritiv optimizat pentru cultivarea submersă a tulpinii Streptomyces massasporeus CNMN-Ac-06, care conţine 1,37 g/L acid 4-aminobenzoic. Mediul propus măreşte cantitatea de biomasă cu 212,7%, lipide ...
  • CAISÎN, Larisa; CARA, Ala; ABD ALJABAR HASSAN, Al Khatib Jehad; BIVOL, Ludmila (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la industria preparării furajelor, și anume la hrana pentru păsări de fermă cu utilizarea aditivilor organici. Aditivul preparat din turbă are o anumită valoare biologică, ceea ce îi permite să fi e ...
  • ABABII, Victor; SUDACEVSCHI, Viorica; CĂRBUNE, Viorel; MUNTEANU, Silvia (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Scopul proiectului: Dezvoltarea unui sistem autonom de irigare electro-capilară pentru Agricultura Inteligentă cu capacitatea de utilizare în spaţii deschise sau sere cu acces limitat la surse de energie electrică și ...
  • VIȘANU, Vitali; ŢISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; MELENCIUC, Mihail; ŢURCANU, Dinu; POPESCU, Victor (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Scopul invenţiei constă în aplicarea procedeului de deshidratare a piersicilor prin metoda convecţiei forţate și reducerea consumului de energie prin optimizarea duratei de tratare termică a produsului.
  • VIȘANU, Vitali; ŢISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; MELENCIUC, Mihail; GÎDEI, Igor; VOLCONOVICI, Onorin-Irinel (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Scopul invenţiei constă în aplicarea procedeului de deshidratare a piersicilor cu utilizarea curenţilor de frecvenţă supraînaltă cu obţinerea produsului finit, uscat calitativ.
  • COJOCARU, Mihail; STRATAN, Mihaela; SOLOMON, Oleg; MOSTOVEI, Mihai; CIOBANU, Radu; CIOBANU, Oleg (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la stomatologia ortopedică, și anume la un dispozitiv pentru amprentarea arcadelor dentare, obţinerea din gips a modelelor de studiu, determinarea diagnosticului, a planului de tratament al pacientului ...
  • SÎRBU, Tamara; MOLDOVAN, Cristina; ŢURCAN, Olga; BOGDAN-GOLUBI, Nina; SLANINA, Valerina (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţiile se referă la agricultură - la utilizarea tulpinilor de Bacillus velezensis CNMN-BB-12 și Trichoderma atrobruneum CNMN-FD-25 ca sursă de substanţe bioactive pentru combaterea fi topatogenilor: B. cinerea, Alt. ...
  • SIMINIUC, Rodica; ŢURCANU, Dinu (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Invenţia se referă la industria de panificaţie şi poate fi utilizată pentru asigurarea securităţii alimentare şi nutriţionale a persoanelor cu tulburări asociate consumului de gluten.
  • EREMIA, N.; MACAEV, F.; KRASOCIKO, P.; POGREBNOI, S.; ZNAGOVAN, A.; NEICOVCENA, Iu.; COȘELEVA, O.; SARÎ, N.; EREMIA, M. (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2023)
    Procedeul include hrănirea albinelor toamna cu un amestec de sirop de porumb invertit de 60% și 1,0-3,0 ml/L de soluţie apoasă de 3% de rebaudiozida A, în cantitate de 2,0 L la o familie de albine, și primăvara cu amestec ...

Search DSpace


Browse

My Account