Show simple item record

dc.contributor.advisor CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author SURDU, Adelina
dc.contributor.author ZAHARIA, Mihaela
dc.date.accessioned 2023-09-19T10:22:35Z
dc.date.available 2023-09-19T10:22:35Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation SURDU, Adelina, ZAHARIA, Mihaela. Impactul fibrelor alimentare asupra nutriției umane. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, Universitatea Tehnică a Moldovei, 5-7 aprilie 2023. Chișinău, 2023, vol. 2, pp. 327-330. ISBN 978-9975-45-956-3. ISBN 978-9975-45-957-7 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-45-956-3
dc.identifier.issn 978-9975-45-957-7
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24104
dc.description.abstract Efectele pozitive ale fibrelor alimentare asupra sănătății sunt recunoscute pe scară largă. Fibrele alimentare pot avea efecte multiple asupra funcției gastro-intestinale (GI), inclusiv timpul de tranzit GI și vâscozitatea crescută a digestei, afectând astfel fluxul și comportamentul de amestecare. Fibrele alimentare sunt o formă nedigerabilă de carbohidrați, motivul fiind lipsa enzimei digestive la oameni necesară pentru a digera fibrele. Fibrele alimentare sunt clasificate în funcție de proprietățile lor de solubilitate, fie fibre solubile, fie insolubile. Dozele zilnice recomandate (DZR) de fibre pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani constituie 38 grame/zi și, respectiv, 25 de grame/zi. Este de remarcat faptul că recomandările DZR sunt destinate persoanelor sănătoase și nu se aplică persoanelor cu unele boli cronice. Această revizuire va rezuma cunoștințele actuale cu privire la fibrele alimentare, sursele de alimente care conțin fibre și bioaccesibilitatea acestora. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject fibre dietetice en_US
dc.subject funcții gastro-intestinale en_US
dc.subject nutriție en_US
dc.subject bioaccesibilitate en_US
dc.subject alimente en_US
dc.title Impactul fibrelor alimentare asupra nutriției umane en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account