Abstract:
Efectele pozitive ale fibrelor alimentare asupra sănătății sunt recunoscute pe scară largă. Fibrele alimentare pot avea efecte multiple asupra funcției gastro-intestinale (GI), inclusiv timpul de tranzit GI și vâscozitatea crescută a digestei, afectând astfel fluxul și comportamentul de amestecare. Fibrele alimentare sunt o formă nedigerabilă de carbohidrați, motivul fiind lipsa enzimei digestive la oameni necesară pentru a digera fibrele. Fibrele alimentare sunt clasificate în funcție de proprietățile lor de solubilitate, fie fibre solubile, fie insolubile. Dozele zilnice recomandate (DZR) de fibre pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani constituie 38 grame/zi și, respectiv, 25 de grame/zi. Este de remarcat faptul că recomandările DZR sunt destinate persoanelor sănătoase și nu se aplică persoanelor cu unele boli cronice. Această revizuire va rezuma cunoștințele actuale cu privire la fibrele alimentare, sursele de alimente care conțin fibre și bioaccesibilitatea acestora.