IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Analiza indicilor fizico-chimici a unor soiuri de cătină albă

Show simple item record

dc.contributor.author MACARI, A.
dc.contributor.author NETREBA, N.
dc.contributor.author BOEȘTEAN, O.
dc.contributor.author SANDULACHI, E.
dc.contributor.author SANDU, Iu.
dc.contributor.author DIANU, I.
dc.date.accessioned 2022-10-21T10:06:19Z
dc.date.available 2022-10-21T10:06:19Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation MACARI, A., NETREBA, N., BOEȘTEAN, O. et al. Analiza indicilor fizico-chimici a unor soiuri de cătină albă. In: Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Lucrări ştiinţifice, 2022, N. 56: mater. Simp. Șt. Intern.: "Sectorul agroalimentar – realizări și perspective", 19-20 noiembrie 2021. – 2022, pp. 101-104. ISBN 978-9975-64-329-0. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-329-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21569
dc.description.abstract Experimental research was performed in order to study the physico-chemical composition of sea buckthorn fruits of 8 new varieties R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. It was found that the varieties tested differ in the content of biologically active substances, organoleptic and physico-chemical characteristics. Thus, the content of biologically active substances, ascorbic acid is within the limits of 26.70-313.10 mg / 100g, carotenoids 6,784-23,297 mg / 100g. The varieties tested also differ significantly after the titratable acidity 1.345-4.386%, pH 2.71-3.24, the most sour being the AGG variety. It was found that of the investigated white sea buckthorn varieties the most valuable, with increased content of biologically active substances are L1, C6, R1. en_US
dc.description.abstract S-au efectuat cercetări experimentale în vederea studiului compoziției fizico-chimice a fructelor de cătină albă de 8 soiuri noi R1, R2, R4, R5, L1, C6, AGG, AGA. S-a constatat, că soiurile testate diferă după conținutul de substanțe biologic active, caracterisitcile organoleptice și fizico-chimici. Astfel, conținutul de substanțe biologic active, acid ascorbic este în limitele 26,70-313,10 mg/100g, carotenoide 6,784-23,297 mg/100g. Soiurile testate diferă semnificativ și după aciditatea titrabilă 1,345-4,386 %, pH-ul 2,71-3,24, cel mai acrisor fiind soiul AGG. S-a constatat că din soiurile de cătină albă investigate cele mai valoroase, cu conținut majorat de substanțe biologic active sunt L1, C6, R1. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject sea buckthorn en_US
dc.subject ascorbic acid en_US
dc.subject carotenes en_US
dc.subject biologically active substances en_US
dc.subject cătină albă en_US
dc.subject acid ascorbic en_US
dc.subject caroteni en_US
dc.subject substanțe biologic active en_US
dc.title Analiza indicilor fizico-chimici a unor soiuri de cătină albă en_US
dc.title.alternative Analysis of the physico-chemical indices of some variety sea varieties en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account