Scopul lucrării: constă în alegerea celei mai bune metode de extracție a uleiului de cătină
albă comestibil.
Metodele aplicate la elaborarea lucrării: studiul bibliografiei de specialitate cu referire
la uleiurile vegetale comestibile. Studiul indicilor de calitate al uleiurilor vegetale comestibele –
studiul tehnologiilor modern de fabricare a uleiului comestibil. Implementarea planului HACCP
care conţine descrierea produsului finit - ulei de cătină alba.
Rezultate obținute: a fost studiată starea actuală de dezvoltare a uleiurilor comestibile din
Republica Moldova, diferite tehnologii de obținere a uleiului vegetal.
A fost analizat cadrul legislative și institutional al sectorului de ulei comestible.
Au fost studiate metodele indicilor de calitate și inofensivitate a uleiurilor vegetale și
anume:
► Indicii organoleptici
► Indicii fizicochimici
Au fost studiate indicii de falsificare a uleiurilor vegetale:
► Metode cromatografice
► Spectrometrie de masă
► Spectometrie din rezonanța magnetică nucleară
► Metode spectroscopiei în infraroșu
► Metode colometriei de scanare diferințială
► Metoda hidrolizei enzimatice
Au fost studiate diferite metode de extracțite a uleiului de cătină alba și diferite scheme
tehnologice.
The aim of the paper: consists in choosing the best method of extraction of edible sea
buckthorn oil.
Methods applied to the elaboration of the paper: the study of the specialized
bibliography with reference to edible vegetable oils. Study of the quality indices of edible
vegetable oils - study of modern technologies for the manufacture of edible oil. Implementation of
the HACCP plan containing the description of the finished product - sea buckthorn oil.
Results obtained: The studied the current state of development of edible oils in the
Republic of Moldova, different technologies for obtaining vegetable oil.
The analyzed the legislative and institutional framework of the edible oil sector.
The studied the methods of indices of quality and harmlessness of vegetable oils, namely:
► Organoleptic indices
► Physicochemical indices
The studied indices of falsification of vegetable oils, these are:
► Chromatographic methods
► Mass spectrometry
► Nuclear magnetic resonance spectrometry
► Infrared spectroscopy methods
► Differential scanning colometry methods
► Enzymatic hydrolysis method
The studied different methods of extracting sea buckthorn oil and different technological
schemes.