Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • BALAN, Valerian; VĂMĂŞESCU, Sergiu (Romanian Inventors Forum, 2022)
    The invention relates to fruit growing, namely to a process for thinning apple tree flowers. The process, according to the invention, comprises spraying the trees with a 0.5…0.6% aqueous urea solution, with a consumption ...
  • POPOVICI, Violina; GENDOV-MOȘANU, Aliona; STURZA, Rodica; DESEATNICOVA, Olga (Romanian Inventors Forum, 2021)
    The invention relates to the oil and fat industry and can be used in the food industry for the stabilization of vegetable oils with berry extracts. The problem solved by the proposed invention is to obtain oils with increased ...
  • MONAICO, Elena; MONAICO, Eduard; URSAKI, Veaceslav; TIGINYANU, Ion (Romanian Inventors Forum, 2022)
    Herein, we propose the manufacture of wide bandgap (Eg) semiconductor nanowires on narrow bandgap semiconductor support with good thermal conductivity, and the diameter of the nanowires varies in the range from 50 nm to 500 nm.
  • CAISIN, Larisa; VRANCEAN, Vasile; EREMIA, Nicolae; HAREA, Vasile; GROSU, Natalia; BIVOL, Ludmila; BUSEV, Vitalie; SNITCO, Taisia (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2018)
    Invenția se referă la zootehnie, şi anume la un procedeu de hrănire a porcinelor. Procedeul, conform invenției, prevede furajarea porcinelor în perioada de creştere cu nutreț combinat ce conține, în % mas.: porumb – 24,65, ...
  • CAISIN, Larisa; DANILOV, Anatolie; DONICA, Iov; CEBAN, Vitalie; EREMIA, Nicolae; COVALENCO, Alexei; CARPINCIC, Valerii; SNITCO, Taisia (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2018)
    Invenția se referă la zootehnie, şi anume la un procedeu de hrănire a suinelor. Procedeul, conform invenției, prevede hrănirea suinelor cu un nutreț combinat cu adăugarea unui aditiv furajer, ce conține tulpini de Lactobacillus ...
  • RADU, Oxana; POPESCU, Lilia; TATAROV, Pavel; BAERLE, Alexei (Romanian Inventors Forum, 2018)
    The process of obtaining a butter-like spread based on sweet cream refers to the food industry, especially to butterlike spreads with a high content of ω-3 and ω-6 essential fatty acids.
  • MAZURU, Sergiu; VACULENCO, Maxim; BOSTAN, Ion (Romanian Inventors Forum, 2018)
    The processes developed by grinding, honing with diamond, machining by non-conventional electrochemical methods for precession planetary gears and not no more.
  • RUDI, Ludmila; CHIRIAC, Tatiana; CEPOI, Liliana; RUDIC, Valeriu; DJUR, Svetlana; ZINICOVSCAIA, Inga; VALUȚA, Ana; MISCU, Vera; ROTARI, Ion; CEPOI, Anastasia; TAȘCĂ, Ion; IUSHIN, Nichita (CORNELIUGROUP research-innovation Association, 2022)
    The inventions refer to bionanotechnology, in particular to processes for biomass production of cyanobacterium Spirulina platensis. The proceedings provide the cultivation of Spirulina platensis using water soluble silver ...
  • PIANÎH, Alexei (Український Метрологічний Журнал, 2021)
    This work characterizes the logical processes required to be carried out with a measuring instrument to assure quality results. As an example, we shall analyze pressure measuring instruments. The aim is to confirm the ...
  • MAZURU, Sergiu; CASIAN, Maxim; SCATICAILOV, Serghei (EDP Sciences, 2017)
    The paper presents analysis of processing quality of gears. A special attention was drawn to detecting and removing burns, the existence of which greatly reduced operating properties of gears. The study emphases the influence ...
  • DOROBANȚU, Laura Elena; RADU, Dan Gabriel; DUȚĂ, Ștefana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    We used the MRI technique to achieve a dataset of ten images: five healthy brain images and five images of brains with tumors. To highlight tumor development, the images were preprocessed using OpenCV, converted into ...
  • ENACHI, M.; STEVENS-KALCEFF, M.; BURLACU, A.; TIGINYANU, I.; URSAKI, V. (The Electrochemical Society, 2012)
    Cathodoluminescence and photoluminecsence are investigated in titanium dioxide nanotubes (TiO2 NTs) produced in an ethylene glycol based electrolyte with the variation of the temperature of the electrolyte which allows the ...
  • ALCAZ, Olga (Centrul Educaţional Pro Didactica, 2024)
    În articol ne-am propus să abordăm problema formării profesionale a croitorului-confecționer de îmbrăcăminte la comandă. Facem o prezentare a procesualității formării competențelor profesionale și oferim un model pedagogic ...
  • TETEREA, Maria (Tehnica UTM, 2020)
    În acest articol autorul cercetează mecanismul de finanțare a bugetelor locale din Republica Moldova prin sistemul de transferuri. Prin intermediul acestei cercetări autorul a studiat avantajele utilizăzii acestui mecanism ...
  • IAŢCHEVICI, Vadim (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, 2017)
    Procesul de evaluare a tehnologiilor presupune o analiză detailată a tehnologiilor existente și celor noi, studierea proprietăţilor și compararea parametrilor acestora, calculul efectului economic. Scopul evaluării ...
  • NAZARIA, Aliona (2017)
    Scopul și obiectivele lucrării sânt: studierea și aplicarea procesului de fermentație alcoolică combinată a mustului la producerea vinurilor albe seci, cu conținut corectat de alcool și din struguri supracopți. Obiectivele: ...
  • SIRGHI, Cristina (Tehnica UTM, 2019)
    Deschiderea unui restaurant nu este o treabă uşoară şi necesită o documentare amănunţită, cunoştinţe specializate, creativitate şi pragmatism. Pasiunea pentru bucătărie denotă calităţile imperative pentru un bun patron de ...
  • BALAN, Mihail (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Scopul lucrării: Uscarea semințelor de struguri în strat suspendat, modelarea matematică a procesului de uscare, proiectarea și elaborarea instalației, studiul cineticii procesului de uscare. Obiectivele cercetării: 1. ...
  • PECA, Ludmila (Universitatea de Stat din Tiraspol, 2019)
    Cunoaștem mai multe teorii ale învățării, apărute ca urmare a schimbărilor sociale și a creșterii nivelului educației în general. Aceste teorii mai degrabă se completează reciproc pentru a ne ajuta să percepem vastitatea ...
  • GUJUMAN, Lucia (Academia de Studii Economice din Moldova, 2008)
    Conceptul de inovare cunoaşte numeroase definiţii. astfel în sens larg, inovarea se poate referi la un nou produs sau procedeu tehnologic, la introducerea unui nou sistem de organizare şi conducere a pducţiei muncii, a ...

Search DSpace


Browse

My Account