IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Principii tehnologice moderne de conservare a producției vegetale în Republica Moldova

Show simple item record

dc.contributor.advisor STURZA, Rodica
dc.contributor.author TROCIN, Doinița
dc.date.accessioned 2021-02-17T09:43:54Z
dc.date.available 2021-02-17T09:43:54Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation TROCIN, Doinița. Principii tehnologice moderne de conservare a producției vegetale în Republica Moldova: tz. de master: Programul de studiu: Calitatea și Siguranța Produselor Alimentare. Cond. şt. STURZA Rodica. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2018. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/13095
dc.description Fișierul atașat conține: Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea şi formarea ţesuturilor şi pentru aportul de energie ce-l aduc. Unele alimente sunt valoroase mai ales prin conţinutul lor mare în hidraţi de carbon, proteine şi grăsimi; altele sunt bogate în vitamine şi substanţe minerale, necesare organismului uman. O parte din alimente conţin o cantitate mare de apă şi deci păstrarea lor proaspătă pentru un timp mai îndelungat este anevoioasă. Dacă alimentele proaspete sunt păstrate în condiţii nepotrivite, pierderile cantitative şi calitative sunt de neînlăturat. Chiar dacă sunt păstrate în condiţii bune, alimentele suferă totuşi anumite modificări: pierd o parte din vitamine, suferă schimbări de natură fizico – chimică, pierd din calitate, în special din punct de vedere al gustului şi aspectului lor. Datorită compoziţiei chimice, legumele proaspete se alterează uşor. Pentru a împiedica alterarea legumelor şi a mări durata de păstrare, asigurând consumul lor permanent, legumele se supun nor metode de conservare ca: deshidratarea (uscarea, concentrarea sucului de mere), sterilizarea, co ngelarea, murarea, marinarea. Mai mult folosite în alimentaţie sunt legumele uscate, produsele din tomate, conservele din legume. Industria conservelor de legume si fructe are o larga dezvoltare, explicația este dată de rolul deosebit pe care îl au alimentele de origine vegetală în hrana rațională a omului. De astfel produsele vegetale in stare proaspata,semiconservate si conservate constitue principala sursa de vitamine,de saruri minerale (K,Na,Mg,Fe) și de glucide necesare organismului uman. Acestea au rol foarte important în buna desfășurare a organismului viu. Totodată prin conținutul de hemiceluloze si celuloze constitue substanța de balast pentru organism în timpul digestiei. Alimentele de origine vegetală ajută direct procesele biochimice în timpul digerării, fiind suportul mecanic pentru enzime si microorganisme,cît și,pentru asigurarea unui anumit grad de masticație a produselor alimentare îngurgitate.de fapt,produsele de origine vegetala au fost utilizate de strabunii nostri cu predilecție în perioada de iarna sau in timpul calatoriilor pe corabii,în special sub forma deshidratată pe cale naturala. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject alimente en_US
dc.subject hidraţi de carbon en_US
dc.subject proteine şi grăsimi en_US
dc.title Principii tehnologice moderne de conservare a producției vegetale în Republica Moldova en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account