Abstract:
Sfera de producere reexaminează cerinţele ecologice şi o astfel de renaştere se petrece în industria de prelucrare a laptelui, anume la utilizarea produselor lactate secundare. Elaborarea tehnologiilor fără deşeuri la prelucrarea zerului prezintă o problema primordială. În cadrul cercetărilor au fost efectuate experimente de condensare a zerului în evaporizator cu vid cu ejector. A fost realizată condensarea zerului cu conţinutul parţii uscate de la 7 % la 12-13% în condensat. S-a menţinut regimul de condensare cu temperatura până la 40 0C a agentului de încălzire şi presiunea în evaporizator până la P=6 kPa. Scopul metodei propuse este optimizarea procesului separării acidului lactic curat din zer fermentat. Aceasta se atinge prin faptul că obţinerea acidului lactic din zer se realizează prin fermentaţie cu fermenţi lactici, care include pregătirea materialului de însămânţare şi a mediului nutritiv pentru fermentaţie, efectuarea procesului de fermentaţie, centrifugarea zerului fermentat.