IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Impactul procesării tehnologice asupra conţinutului de celuloză din urzici şi leurdă

Show simple item record

dc.contributor.author GUTIUM, Olga
dc.date.accessioned 2020-10-19T10:49:00Z
dc.date.available 2020-10-19T10:49:00Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation GUTIUM, Olga. Impactul procesării tehnologice asupra conţinutului de celuloză din urzici şi leurdă. In: Sibiu Alma Mater University International Conference. Fifth Edition : Challenges for Science and Research in the Crisis Era, 24th –26th of March 2011, Sibiu, 2011, Secţ. 5. p. 8. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/10789
dc.description.abstract Regimul nutriţional este unul din pilonii de bază ai concepţiei alimentaţiei raţionale şi echilibrate, fiind şi un factor de risc major în apariţia maladiilor alimentaro – dependente, în caz de insuficienţe. Utilizarea produselor bogate în fibre alimentare au un rol esenţial în asigurarea protecţiei şi menţinerii unei bune stări de sănătate. Plantele de primăvară devreme, urzicile şi leurda, sunt o sursă valoroasă de fibre alimentare. Primăvara, urzicile şi leurda sânt utilizate tradiţional în Moldova în alimentaţie în diverse bucate. Scopul lucrării prezente a fost cercetarea impactului procesării tehnologice asupra conţinutului de celuloză în urzici şi leurdă. În studiul efectuat s-a determinat conţinutul de celuloză în plantele sezoniere proaspete, fierte, congelate. Celuloza din leurdă şi urzici are un nivel înalt de păstrare după fierbere şi congelare în stare proaspătă. Astfel, urzicile şi leurda pot fi folosite în reţete culinare ca sursă de fibre alimentare pe perioade extinse. en_US
dc.description.abstract Dietary regime is one of essential pillars of the concept of balanced nutrition, being also a risk factor for the nutritional diseases in case of deficiencies. The food rich in dietary fibers have an essential role in ensuring a good health protection and maintenance. Early spring plants nettle and ramsons are a valuable source of dietary fibers in nutrition. The nettle and ransons are traditionally used in spring in Moldova in nutrition in various dishes. The aim of present study was the investigation of the effect of the technological processing on the content of cellulose in nettle and ramsons. It were determined the concentration of the cellulose in the seasonal fresh plants, boiled and freezed. The cellulose in ramsons and nettle have a high level of preservation after boiling and freezing in fresh state. Nettle and ramsons can be used in culinary recipes as a source of cellulose. The preservation of cellulose in nettle and ramsons after technological processing extends the availability of these plants as source of dietary fibers in the period of winter-spring.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Sibiu Alma Mater University en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject dietary fiber en_US
dc.subject cellulose en_US
dc.subject plants en_US
dc.subject nettle en_US
dc.subject ramsons en_US
dc.subject fibre alimentare en_US
dc.subject celuloză en_US
dc.subject plante en_US
dc.subject urzici en_US
dc.subject leurdă en_US
dc.title Impactul procesării tehnologice asupra conţinutului de celuloză din urzici şi leurdă en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account