UTM: Recent submissions

  • GRINIUC, Cristi (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În această lucrare sunt prezentate unele aspecte ce țin de fabricarea dozelor de aluminiu. A fost efectuat un studiu privind situația actuală a utilizării aluminiului în industria ambalării. Au fost analizate etapele ...
  • ȚURCAN, Mihai; PANĂ, Andreea Mădălina; OLARU, Sergiu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În lucrare, este abordată o problemă referitoare la realizarea ajustajelor cu strângere. Problema urmărește să formuleze un răspuns la unele întrebări legate de dimensiunile pe care trebuie să le aibă un alezaj într-o piesă ...
  • NISTOR, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Turismul este disponibil pentru orice persoană doritoare de vacanță și este accesibil indiferent de categoria sa socială. Articolul dat cuprinde un interes asupra persoanelor care disting nevoile de evadare din propria sa ...
  • DONICA, Laura; DERENCOVA, Eteri (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În urma analizei bibliografice efectuate s-a constata că nutriția copiilor și adolescenților sportivi este într-o oarecare măsură diferită de a celorlalți copii. Ea are la baza elementele alimentaţiei sănătoase, la care ...
  • ULAȘ, Liliana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Încă de la primele momente ale nașterii, regimul alimentar trebuie să ofere o dezvoltare optima a sugarului născut la termen, sănătos, alaptat la sân, varianta cea mai sigura până la momentul actual. Studiile realizate au ...
  • СИТНИК, Юлия (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Рассматриваются органолептические и некоторые физические свойства плодов китайского финика Ziziphus jujuba Mill, урожая 2022 года, выращенных в Дэнченском районе. За основные органолептические критерии были взяты вкус, ...
  • LUCHIANOV, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În Republica Moldova se observă o tendință tot mai mare de valorificare a deșeurilor, iar compartimentul vinificație nu rămîne în urmă la acest capitol. Datorită producție mare de vinuri, se atestă o cantitate mare de ...
  • MANEA, Andreea Rafaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În urma studiului efectuat s-a demonstrat că făina de banane are o valoare nutritivă importantă, ce reflectă un conținut ridicat de fibre alimentare, un conținut redus de zahăr și o valoare nulă în gluten. Ea poate fi ...
  • DAMASCHIN, Valeria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Republica Moldova este o țară agrară cu pământuri bogate, iar printre cele mai vechi îndeletniciri ale străbunilor noștri se numără și vinificația. În prezent țara noastră dispune de nenumărate întreprinderi vitivinicole ...
  • CIURSIN, Andrei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Tiosemicarbazonele sunt substanțe organice, care manifestă un șir vast de proprietățile biologice, care sunt în strânsă dependență cu toxicitatea acestora, în mare corelație de natura substituenților folosiți. Perspectivă ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la plante – le sureau, ses propriétés bioactives et bienfaits pour le corps humain. On met l’accent sur le sureau et de la façon dont elles peuvent être exploitées en ...
  • ДОНЕЦ, Ольга (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Рассмотрены сравнительные характеристики пектина из различного растительного сырья – яблочного, цитрусового, тыквенного и свекловичного. Представлена их классификация, определены основные термины, рассмотрены органолептические ...
  • SURDU, Adelina; ZAHARIA, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Efectele pozitive ale fibrelor alimentare asupra sănătății sunt recunoscute pe scară largă. Fibrele alimentare pot avea efecte multiple asupra funcției gastro-intestinale (GI), inclusiv timpul de tranzit GI și vâscozitatea ...
  • КРУЧЕРИК, Яна (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Данная статья посвящена изучению влияния антипищевых химических элементов на здоровье различных категорий населения. В некоторых природных пищевых продуктах содержатся соединения, не обладающие токсичностью, но блокирующие ...
  • ZAHARIA, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Neurotoxinele botulinice (BoNT) produse de Clostridiaspeciile sunt cele mai puternice toxine naturale identificate. În mod clasic, sindromul neurologic toxic se caracterizează printr-o paralizie flască descendentă acută ...
  • GALCHINA, Iulia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    In this work, the evolution of life will be reviewed from the point of view of improving the quality of nutrition. To begin with the development of agriculture and animal husbandry allowed humans to cultivate crops and ...
  • SURDU, Adelina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Tulburările de somn afectează semnificativ calitatea vieții unui număr mare de oameni, dar este încă o boală puțin cunoscută. Se crede că nutriția alimentară joacă un impact semnificativ asupra stării de bine a somnului. ...
  • POJOGA, Nikoleta; COJOCARI, Alexandrina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Proteinele sunt compuși organici macromoleculari constituiți din lanțuri simple sau complexe polipeptidice, ce au ca unități resturi de aminoacizi. Acestea sunt esențiale pentru o bună funcționare și dezvoltare a organismului ...
  • PRODAN, Anastasia; GHIUMIUŞLIU, Alexei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Untul topit (ghee) este un produs de origine lactică care prin procese de tratare termică a untului permite reducerea maximă a conţinutului de apă şi a substanţei uscate degresate din produs, ceea ce contribuie la obţinerea ...
  • POPA, Nicolae; GRUMEZA-CLEFOS, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The present work includes the results of the study of replacing rabbit meat with vegetables, in order to obtain canned meat for children of a young age (7 months). Organoleptic analysis are determined by the method of ...

Search DSpace

Browse

My Account