UTM: Recent submissions

  • MADAN, Iuvelina; NEGOIȚA, Cătălina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Bucătăria moldovenească reprezintă o comoară pentru neamul moldovenesc. Moldova este caracterizată cu un popor harnic, cu obiceiuri și tradiții străvechi. O activitate importantă și o sursă de existență pentru țăranul de ...
  • NEGOIȚA, Cătălina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Practica producerii pâinii cu aluat este una străveche care implică dezvoltarea, întreținerea și utilizarea unei culturi de pornire diverse și complexe. Cultura starterului de aluat (maia) este sub diferite forme (lichidă ...
  • SUHODOL, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pâinea rămâne a fi un simbol esențial în toate structurile culturii tradiționale, având diferite forme care îl însoțește pe om de-a lungul vieții, în momentele de bucurie, dar și la necaz. În lucrarea data ne propunem să ...
  • BOTNARAȘ, Nina; BABENCO, Coralia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    It is known that food itself reflects the identity and culture of a region; becoming an important component of local heritage. Baba Neagra is an iconic Republic of Moldova, which has been passed down from generation to ...
  • LUCA, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Potențialul soiului de vita-de-vie Delaware de a produce vinuri de calitate, împreună cu adaptabilitatea la diferite condiții de sol și climă, face să fie o alegere bună pentru viticultorii din Republica Moldova care doresc ...
  • LUCA, Nicolae; MINCIUNĂ, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Cultura enogastronomică poate fi diferită – în funcție de regiunea geografică și de tradițiile locale, dar scopul ei este același în toate cazurile: de a promova și de a valorifica patrimoniul culinar și vinicol, ...
  • BARBARO, Vincenza; BALDANTONI, Giovanni (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Educația alimentară a unui popor derivă din tradițiile acestuia, dar și din sursele din care ale loc. În era digitală și extrem de accelerată, cu incluziuni și mixiuni de bucătării educația alimentară este foarte importantă ...
  • MIRON, Viorel; MIRON, Marina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    In this article, the authors, following wider research carried out over the last years, come up with explanations that refer to the types of traditional dishes formed depending on the raw materials used in food and their ...
  • CIOBANU, Marina; TSIULYANU, Dumitru (Taylor & Francis, Inc. Molecular Crystals and Liquid Crystals, 2020)
    This paper is devoted to study the electrical properties of a complex ChGS from the quaternary system As2S3Ge8-Te. Thin films of As2S3Ge8Te8, As2S3Ge8Te13, as well as the functional structures supplied with symmetrical ...
  • POPESCU, V. S.; VASILEIVICH, S. V.; BALAN, M. M.; VOLCONOVICI, O. L.; BALAN, T. V.; KURLOV, I. S. (Институт энергетики НАН Беларуси, 2023)
    This paper is devoted to the efficiency of the drying process of agricultural seeds by the suspended layer treatment method. To solve this problem, a seed drying plant was developed and the research was carried out. ...
  • BICOVA, E. V.; KIRILLOVA, T. I.; VASILIEVА, I. V.; MORARU, L. P. (Институт энергетики НАН Беларуси, 2023)
    The quality analysis of the short-term forecasts of energy balances, based on the results for 6 cycles, was carried out. The methodological approaches of the applied two methods – extrapolation and neural network models ...
  • CHALBASH, O. X. (Институт энергетики НАН Беларуси, 2023)
    The aim of the work is to develop a conceptual model for automating the execution of expert procedures in the field of security. The structuring of the selected factors and cause-and-effect relationships between them is ...
  • CALESTRU, Oleg (University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest - Faculty of Horticulture, 2023)
    The experimental plot is placed in the orchard “Codru-ST” Ltd. founded in 2006. The study subject of the experience was Idared apple variety grafted on M 9 rootstock. The plant spacing is 3.5 x 1.2 m. The research was ...
  • LUPU, Viorica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Cheia pentru a înțelege ce se poate realiza în scopul sprijinirii comunității științifice este studierea și analiza comportamentelor reale ale cercetătorilor. În articol sunt prezentate atitudinea cercetătorilor cu privire ...
  • LUPU, Viorica; CUJBA, Rodica; SOBETCHI, Vera (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The implementation of information and communication technologies in research leads to a big data flow that needs efficient management. In the context of the Open Science movement and following FAIR principles, sharing of ...
  • БЫКОВА, Е. В.; КИРИЛЛОВА, Т. И. (Институт энергетики НАН Беларуси, 2023)
    Описаны цели, задачи, методы и разработанные шаблоны расчетных таблиц оценки эмиссий 28 загрязнителей по сектору «Энергетика» для представления на специальном сайте по Протоколу о Регистре выбросов и переносе загрязнителей ...
  • ȚURCANU, Dinu; NISTIRIUC, Pavel; NISTIRIUC, Ana; CHIHAI, Andrei (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2020)
    Invenția se referă la domeniul de optoelectronică în sistemele și comunicațiile optice, în special la fibra optică cu autofocus restructurabil, care poate fi utilizată în rețelele și sistemele de comunicații optice ...
  • SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Alexei; TATAROV, Pavel; IVANOVA, Raisa (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2020)
    Invenția se referă la industria alimentară, în special la procedeul obținerii și înlocuirii coloranților sintetici (periculoși) cu coloranții naturali (inofensivi) din petalele plantei Șofrănel. ...
  • BERNIC, Mircea; ȚISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2020)
    Invenția se referă la industria alimentară, în special la o instalație pentru cercetarea cineticii procesului de uscare a fructelor și legumelor. Inovarea instalației constă în faptul că aceasta asigură aplicarea a două ...
  • LUPAN, Cristian; TROFIM, Viorel (Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași, 2020)
    Invenţia se referă la tehnologia de depunere a peliculelor din semiconductori oxizi, în particular la un procedeu de obținere a peliculelor ZnO:Eu3+, cu aplicarea tratamentului fotonic rapid (T=650 °C, t=60s), care ...

Search DSpace

Browse

My Account