Invenția se referă la industria alimentară, în special la
procedeul obținerii și înlocuirii coloranților sintetici
(periculoși) cu coloranții naturali (inofensivi) din petalele
plantei Șofrănel. Caracterul inovativ al procedeului constă în
faptul, că acesta permite obținerea concomitentă a doi
coloranți naturali: roșu (cartamină) și galben (luteolină).
Procedeul exclude utilizarea solvenților organici. Acestea
contribuie la realizarea hotărârilor Comisiei Europene
privind utilizarea exclusivă a coloranților naturali în industria
alimentară. Conform Codex Alimentarius, coloranților
naturali, datorită inofensivității pot fi adăugați în alimente
The invention relates to the food industry, in particular to the
process of obtaining and replacing synthetic (harmful) dyes
with natural (friendly) dyes from the Safflower petals. The
innovation of the process consists in the fact that it allows
the simultaneous obtaining of two natural dyes: red
(carthamin) and yellow (luteolin). The process excludes the
use of organic solvents. These contributes to the
implementation of the decisions of the European
Commission on the exclusively use of natural dyes in the
food industry. According to Codex Alimentarius, safety
natural dyes can be added quantum satis in the foods.