dc.contributor.author | BULGARU, Viorica | |
dc.contributor.author | VOLOSENCO, Liviu | |
dc.date.accessioned | 2019-03-07T12:25:40Z | |
dc.date.available | 2019-03-07T12:25:40Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.citation | BULGARU, Viorica, VOLOSENCO, Liviu. Băutură acido-lactică din zer filtrat [Resursă electronică]. In: Conferința Tehnico-Științifică a Colaboratorilor, Doctoranzilor și Studenților, Universitatea Tehnică a Moldovei, 26-28 noiembrie, 2015. Chișinău, 2016, vol. 2, pp. 22-25. ISBN 978-9975-45-440-7. ISBN 978-9975-45-442-1 (Vol.2). | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-440-7 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/883 | |
dc.description | Resursă electronică | en_US |
dc.description.abstract | Zerul ob ț inut la fabricarea brînzeturilor reprezintă aproximativ 85-90% din volumul laptelui ș i re ț ine circa 55 % din nutrien ț ii laptelui. Aproximativ 50% din cantitatea de zer ob ț inută la nivel mondial este tratată ș i transformată în produse alimentare ș i furaje. Lucrarea propune utilizarea zerului în calitate de materie primă pentru fabricarea băuturilor din zer filtrate cu pectină. Cuno ș tin ț ele despre cum interac ț ionează proteinele ș i polizaharidele sînt importante pentru a în ț elege încapsularea ș i emulsificarea acestui sistem complex. Complexul proteină polizaharide se formează prin legături electrostatice dintre macromoleculele cu sarcină opusă. Metoda de precipitate a proteinelor din zer cu pectina are un randament înalt de 98% ș i prezintă avantaje atît din punct de vedere tehnologic cît ș i economic. S-au ob ț inut băuturi din zer filtrat cu pectină cu adaos de suc concentart de măr, adaos de vanilie, scor ț i ș oară ș i esen ț ă de lămîie. Au fost ob ț inute calificativele indicilor de calitate satisfăcătoare care se înscriu în limitele valorilor prezentate pentru băuturilor din zer de acest tip. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Tehnica UTM | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | zer | en_US |
dc.subject | cazeină | en_US |
dc.subject | brânzeturi | en_US |
dc.subject | pectină | en_US |
dc.subject | băutură din zer | en_US |
dc.subject | proteine serice | en_US |
dc.title | Băutură acido-lactică din zer filtrat | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: