The object of the research was apple varieties Golden Delicious Reinders, Gala Schniga si Fuji Kiku Fubrax, grafted on M 9. The grafting method was chip budding. Planting distance was 80x35 cm. In order to intensify the formation of the anticipated shoots in the area of the crown formation, various technological processes were used: 1. Free eyelid growth (control); 2. Topping of apical leaves on the shoot at 5-7 days 5-6 times; 3. Topping of apical leaves was combined with two treatments with Progerbalin LG (1.8% BA+1.8% GA4+7) at a dose of 25 ml/liter of water. It was established that the most reasonable garnishing of the crown formation with anticipated shoots at all studied varieties was obtained by topping the apical leaves in the apex area once when the graft reaches 55-60 cm height combined with twice the sprinkling Progerbalin LG at 25 ml/liter of water. The first treatment must to be doing after topping of the apical leaves, and the next at an interval of one week.
Obiectul cercetărilor au fost soiurile de măr Golden Delicious Reinders, Gala Schniga si Fuji Kiku Fubrax, altoite pe M 9. Metoda de altoire folosită ocularea în placaj. Distanța de plantare – 80x35 cm. Pentru intensificarea gradului de formare a lăstarilor anticipați s-au utilizat diverse procedee tehnologice: 1. Creștere liberă a oculantului (martor); 2. Ruperea periodică a frunzelor apicale pe lăstarul axului la 5-7 zile de 5-6 ori ; 3. Ruperea frunzelor apicale din zona apexului combinată cu două tratamente cu regulatorul de creștere Progerbalin LG (1,8% BA+1,8% GA4+7) în doza de 25 ml/litri de apă. S-a stabilit, că cea mai rațională garnisire a zonei de formare a coroanei cu lăstari anticipați la toate soiurile luate în studiu sa obținut la ruperea frunzelor apicale din zona apexului o singură dată când oculantul atinge 55-60 cm înălțime combinată cu stropirea de două ori cu regulatorul de creștere Progerbalin LG în doza de 25 ml/litri de apă. Primul tratament de efectuat după ruperea frunzelor apicale, iar următorul la interval de o săptămână.