IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Utilizarea cărbunilor activi pentru tratarea vinurilor roșii și albe

Show simple item record

dc.contributor.advisor SCUTARU, Iurie
dc.contributor.author MIRON, Ionela Maria
dc.date.accessioned 2024-10-15T08:52:06Z
dc.date.available 2024-10-15T08:52:06Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation MIRON, Ionela Maria. Utilizarea cărbunilor activi pentru tratarea vinurilor roșii și albe. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students, Universitatea Tehnică a Moldovei, 27-29 martie 2024. Chișinău, 2024, vol. 2, pp. 1127-1132. ISBN 978-9975-64-458-7, ISBN 978 9975-64-460-0 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-64-458-7
dc.identifier.isbn 978 9975-64-460-0
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28042
dc.description.abstract Utilizarea cărbunilor activi în vinificație este larg răspândită, oferind oenologilor un instrument important pentru corectarea compoziției chimice și microbiologice a vinurilor, eliminarea defectelor de gust și miros din musturi, reducerea conținutului de precursori ai substanțelor oxidate, produselor din ciuperci, mucegai în cazul strugurilor avariați și corecția culorii vinurilor albe, rose și roșii, diminuarea concentrației pigmenților oxidați. Originea și modul de activare a cărbunilor influenţează relevant structura, dimensiunea și geometria porilor, grupele funcționale la suprafață, proprietățile absorbante. Deși nu sunt adsorbanți selectivi, cărbunii activi, în funcție de parametrii menționați, pot manifesta anumită selectivitate față de unele grupe de substanțe din vinuri. Acest fapt este foarte important pentru oenologi, deoarece permite de a reduce impactul negativ al acestora asupra structurii și profilului organoleptic al vinurilor. Obiectul cercetării au fost cărbuni activi experimentali de origine vegetală, obținuți de savanții de la Institutul de Chimie al USM din deșeuri ale industriei alimentare (sâmburi de piersici, caise, coji de nucă), lemn de măr, cu diverse fracții ale particulelor. Scopul cercetării a constat în evaluarea impactului cărbunilor activi experimentali asupra calității vinurilor studiate, corelarea cu caracteristicile lor, compararea efectelor cu cele provocate de cărbuni activi oenologici industriali. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor = Technical Scientific Conference of Undergraduate, Master and PhD Students: Chişinău, 27-29 martie 2024. Vol. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject cărbune activ en_US
dc.subject deșeuri en_US
dc.subject vinuri en_US
dc.subject polifenoli en_US
dc.title Utilizarea cărbunilor activi pentru tratarea vinurilor roșii și albe en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account