IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Berry and grape metabolites for antimicrobial applications against foodborne bacterial pathogens

Show simple item record

dc.contributor.author COJOCARI, Daniela
dc.contributor.author GHENDOV-MOSANU, Aliona
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.date.accessioned 2024-02-01T08:36:46Z
dc.date.available 2024-02-01T08:36:46Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation COJOCARI, Daniela, GHENDOV-MOSANU, Aliona, STURZA, Rodica. Berry and grape metabolites for antimicrobial applications against foodborne bacterial pathogens. In: Journal of Engineering Science. 2023, vol. 30, nr. 4, pp. 147-159. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(4).11
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/26157
dc.description.abstract The increase in the resistance of microorganisms to chemical substances and conventional drugs presents a serious and obvious problem worldwide, which has determined numerous researches aimed at the identification of new biocides with extended activity. Plants and their derivatives contain a wide variety of secondary metabolites that can inhibit or slow down the growth of bacteria, yeasts and molds. The microbiostatic activity of some berries represents a promising source of alternative solutions for their use in order to reduce the microbial contamination of raw materials and food products. The article elucidates the in vitro microbiostatic and microbicidal effects of some berries and grape marc rich in phenolic compounds with microorganisms that cause food spoilage: Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae. The composition of the extracts is examined, and possible mechanisms of antimicrobial action are analyzed. en_US
dc.description.abstract Creșterea rezistenței microorganismelor la substanțele chimice și medicamentele convenționale prezintă o problemă serioasă și evidentă la nivel mondial, ceea ce a determinat numeroase cercetări care vizează identificarea de noi biocide cu activitate extinsă. Plantele și derivații lor conțin o mare varietate de metaboliți secundari care pot inhiba sau încetini creșterea bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor. Activitatea microbiostatică a unor fructe de pădure reprezintă o sursă promițătoare de soluții alternative pentru utilizarea acestora în vederea reducerii contaminării microbiene a materiilor prime și a produselor alimentare. Articolul elucidează efectele microbiostatice și microbicide in vitro ale unor fructe de pădure și tescovină de struguri bogate în compuși fenolici cu microorganisme care provoacă alterarea alimentelor: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. Se examinează compoziția extractelor și se analizează posibilele mecanisme de acțiune antimicrobiană. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2023, Vol. 30, Nr. 4
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject berries en_US
dc.subject grape marc en_US
dc.subject phenolic compounds en_US
dc.subject antimicrobial activity en_US
dc.subject pathogenic bacteria inhibition en_US
dc.subject fructe de pădure en_US
dc.subject tescovină de struguri en_US
dc.subject compuși fenolici en_US
dc.subject activitate antimicrobiană en_US
dc.subject inhibarea bacteriilor patogene en_US
dc.title Berry and grape metabolites for antimicrobial applications against foodborne bacterial pathogens en_US
dc.title.alternative Metaboliți din fructe de pădure și struguri pentru aplicații antimicrobiene împotriva agenților patogeni de origine alimentară en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account