The increase in the resistance of microorganisms to chemical substances and conventional drugs presents a serious and obvious problem worldwide, which has determined numerous researches aimed at the identification of new biocides with extended activity. Plants and their derivatives contain a wide variety of secondary metabolites that can inhibit or slow down the growth of bacteria, yeasts and molds. The microbiostatic activity of some berries represents a promising source of alternative solutions for their use in order to reduce the microbial contamination of raw materials and food products. The article elucidates the in vitro microbiostatic and microbicidal effects of some berries and grape marc rich in phenolic compounds with microorganisms that cause food spoilage: Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae. The composition of the extracts is examined, and possible mechanisms of antimicrobial action are analyzed.
Creșterea rezistenței microorganismelor la substanțele chimice și medicamentele convenționale prezintă o problemă serioasă și evidentă la nivel mondial, ceea ce a determinat numeroase cercetări care vizează identificarea de noi biocide cu activitate extinsă. Plantele și derivații lor conțin o mare varietate de metaboliți secundari care pot inhiba sau încetini creșterea bacteriilor, drojdiilor și mucegaiurilor. Activitatea microbiostatică a unor fructe de pădure reprezintă o sursă promițătoare de soluții alternative pentru utilizarea acestora în vederea reducerii contaminării microbiene a materiilor prime și a produselor alimentare. Articolul elucidează efectele microbiostatice și microbicide in vitro ale unor fructe de pădure și tescovină de struguri bogate în compuși fenolici cu microorganisme care provoacă alterarea alimentelor: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. Se examinează compoziția extractelor și se analizează posibilele mecanisme de acțiune antimicrobiană.