Invenția se referă la industria laptelui, și anume la procedeul
de fabricare a iaurtului cu valoare biologică înaltă.
Procedeul, conform invenției, include standardizare laptelui,
omogenizarea, pasteurizarea, răcirea până la temperatura
de însămânțare, însămânțarea cu culturi starter pentru iaurt,
fermentarea, răcirea iaurtului, administrarea unui extract
hidroalcoolic de fructe de pădure, amestecarea, ambalarea,
răcirea și maturarea iaurtului în camera frigorifică. Extractul
hidroalcoolic de fructe de pădure administrat se obține la
amestecarea pudrei de fructe de pădure cu soluție
hidroalcoolică și extracția cu microunde, cu filtrarea și
concentrarea ulterioară a extractului, iar în calitate de fructe
de pădure se utilizează fructe de aronia sau cătină albă,
sau măceș, sau păducel.
The invention relates to the dairy industry, in particular to a
process for producing yoghurt with high biological value.
The process, according to the invention, comprises milk
normalization, pasteurization, cooling, leavening with starter
cultures for yoghurt, fermentation, introduction of a water-
alcohol extract of berries, mixing, packaging, cooling and
maturation of yoghurt. At the same time, a hidroalcoholic
extract of berries is introduced, obtained by mixing berry
powder with water-alcohol solution and microwave
extraction followed by filtration and concentration, and as
berries are used aronia or sea-buckthorn or rosehip, or
hawthorn fruits.