Problemă pe care o rezolvă invenţia constă în obținerea iaurtului cu pulbere de topinambur (Helianthus tuberosus), cu un conținut ridicat de inulină care se caracterizează printr-un efect prebiotic, stimulează creșterea microflorei bune, reducerea bacteriilor patogene și eliminarea compușilor periculoși. Procesul de obținere a iaurtului include: reconstituirea laptelui praf degresat, administrarea pulberii de topinabbur de 0,5...1,5% în raport cu masa laptelui degresat. Următorii pași au inclus amestecarea, filtrarea, pasteurizarea și răcirea amestecului la o temperatură de 40...47 ° C, însămânțarea cu culturi inițiale liofilizate pentru iaurt, ambalare, termostare la o temperatură de 42...45 ° până la un pH valoare de 4,4...4,7, răcire la o temperatură de 2...6 °C și maturarea iaurtului la această temperatură timp de 12 ore.
The problem solved by the proposed invention is to obtain yogurt with Jerusalem
artichoke powder (Helianthus tuberosus), with a high inulin content which is characterized by a prebiotic effect, which stimulates the growth of useful microflora, the reduction of pathogenic bacteria and the elimination of dangerous compounds. The process for obtaining yogurt includes: reconstituting skimmed milk powder, administration of Jerusalem artichoke powder in an amount of 0.5…1.5% in relation to the mass of skimmed milk. The next steps included mixing, filtering, pasteurization
and cooling the mixture to a temperature of 40...47 °C, seeding with lyophilized starter cultures for yogurt, packaging, thermostating at a temperature of 42...45 °C to a
pH value of 4.4...4.7, cooling to a temperature of 2...6 °C and maturing the yogurt at this temperature for 12 hours.