dc.contributor.advisor | BULGARU, Viorica | |
dc.contributor.author | PRODAN, Anastasia | |
dc.contributor.author | GHIUMIUŞLIU, Alexei | |
dc.date.accessioned | 2023-09-19T09:28:12Z | |
dc.date.available | 2023-09-19T09:28:12Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | PRODAN, Anastasia, GHIUMIUŞLIU, Alexei. Indicii de calitate ai untului topit din lapte de vacă și lapte de capră autohton. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, Universitatea Tehnică a Moldovei, 5-7 aprilie 2023. Chișinău, 2023, vol. 2, pp. 303-306. ISBN 978-9975-45-956-3. ISBN 978-9975-45-957-7 (Vol.2). | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-956-3 | |
dc.identifier.isbn | 978-9975-45-957-7 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/24098 | |
dc.description.abstract | Untul topit (ghee) este un produs de origine lactică care prin procese de tratare termică a untului permite reducerea maximă a conţinutului de apă şi a substanţei uscate degresate din produs, ceea ce contribuie la obţinerea unui produs cu conţinut ridicat de grăsime, caracteristici organoleptice şi fizico-chimice deosebite. Scopul prezentei lucrări a fost obţinerea şi determinarea indicilor de calitate a untului topit obţinut din materii prime autohtone: lapte de vacă şi lapte de capră. Probele de unt topit au prezentat caracteristici organoleptice foarte bune caracterizîndu-se printr-o aromă bogată, plăcută, uşor de nucă, de pasteurizat. Culoarea untului topit din lapte de capră a fost albă cu nuanţă uşor gălbuie, iar a untului topit obţinut din lapte de vacă - galbenă intensă, datorită conţinutului mai înalt de carotenoizi. Valorile indicilor fizico-chimici determinaţi specifici untului topit (conţinut de umiditate, conţinutul de acizi graşi liberi, indice de peroxit, indice Richert-Meissl şi Polenske) s-au încadrat în limitele indicate în documentele normative în vigoare. Rezultatele obţinute pentru untul topit din lapte de capră vorbesc despre o stabilitate mai bună la păstrare, caracteristici care pot fi influenţate de mai mulţi factori: compoziţia chimică bine echilibrată a laptelui de capră, prezenţa substanţelor cu activitate oxidantă înaltă într-o cantitate mai mare în comparaţie cu laptele de vacă. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | unt topit | en_US |
dc.subject | ghee | en_US |
dc.subject | unt din lapte de vacă | en_US |
dc.subject | unt din lapte de capră | en_US |
dc.subject | peroxid | en_US |
dc.subject | indice Polenske | en_US |
dc.subject | indice Reichert-Meissl | en_US |
dc.title | Indicii de calitate ai untului topit din lapte de vacă și lapte de capră autohton | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: