IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Indicii de calitate ai untului topit din lapte de vacă și lapte de capră autohton

Show simple item record

dc.contributor.advisor BULGARU, Viorica
dc.contributor.author PRODAN, Anastasia
dc.contributor.author GHIUMIUŞLIU, Alexei
dc.date.accessioned 2023-09-19T09:28:12Z
dc.date.available 2023-09-19T09:28:12Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation PRODAN, Anastasia, GHIUMIUŞLIU, Alexei. Indicii de calitate ai untului topit din lapte de vacă și lapte de capră autohton. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, Universitatea Tehnică a Moldovei, 5-7 aprilie 2023. Chișinău, 2023, vol. 2, pp. 303-306. ISBN 978-9975-45-956-3. ISBN 978-9975-45-957-7 (Vol.2). en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-45-956-3
dc.identifier.isbn 978-9975-45-957-7
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24098
dc.description.abstract Untul topit (ghee) este un produs de origine lactică care prin procese de tratare termică a untului permite reducerea maximă a conţinutului de apă şi a substanţei uscate degresate din produs, ceea ce contribuie la obţinerea unui produs cu conţinut ridicat de grăsime, caracteristici organoleptice şi fizico-chimice deosebite. Scopul prezentei lucrări a fost obţinerea şi determinarea indicilor de calitate a untului topit obţinut din materii prime autohtone: lapte de vacă şi lapte de capră. Probele de unt topit au prezentat caracteristici organoleptice foarte bune caracterizîndu-se printr-o aromă bogată, plăcută, uşor de nucă, de pasteurizat. Culoarea untului topit din lapte de capră a fost albă cu nuanţă uşor gălbuie, iar a untului topit obţinut din lapte de vacă - galbenă intensă, datorită conţinutului mai înalt de carotenoizi. Valorile indicilor fizico-chimici determinaţi specifici untului topit (conţinut de umiditate, conţinutul de acizi graşi liberi, indice de peroxit, indice Richert-Meissl şi Polenske) s-au încadrat în limitele indicate în documentele normative în vigoare. Rezultatele obţinute pentru untul topit din lapte de capră vorbesc despre o stabilitate mai bună la păstrare, caracteristici care pot fi influenţate de mai mulţi factori: compoziţia chimică bine echilibrată a laptelui de capră, prezenţa substanţelor cu activitate oxidantă înaltă într-o cantitate mai mare în comparaţie cu laptele de vacă. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject unt topit en_US
dc.subject ghee en_US
dc.subject unt din lapte de vacă en_US
dc.subject unt din lapte de capră en_US
dc.subject peroxid en_US
dc.subject indice Polenske en_US
dc.subject indice Reichert-Meissl en_US
dc.title Indicii de calitate ai untului topit din lapte de vacă și lapte de capră autohton en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account