Show simple item record

dc.contributor.author KIMAKOVSKI, A.
dc.contributor.author NICOLAESCU, Gh.
dc.contributor.author VOINESCO, Cornelia
dc.contributor.author MAȚCU, Gh.
dc.date.accessioned 2023-06-20T10:21:02Z
dc.date.available 2023-06-20T10:21:02Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation KIMAKOVSKI, A., NICOLAESCU, Gh., VOINESCO, Cornelia et al. Soiul Chardonnay și gama de clone pe plan mondial. In: Sectorul agroalimentar – realizări și perspective: mater. Simpoz. Șt. Internaţ., Chişinău, 11-12 noiembrie 2022. Chișinău, 2023, pp. 126-127. ISBN 978-9975-165-51-8. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-165-51-8
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/23135
dc.description Only Abstracts en_US
dc.description.abstract Chardonnay is a white wine variety that originated in the Burgundy region of France but is grown in many other wine regions around the world, including California, Australia, Italy and others. Chardonnay wines are known for their wide range of aromas and tastes, depending on the region where it is grown and processed. These wines usually have flavors and aromas of yellow fruits such as apples, pears, peaches or pineapples, but can also have citrus flavors such as lemons or grapefruit. Chardonnay wine can also be aged in oak barrels, which gives it flavors of vanilla, nut and cinnamon. Chardonnay wine can range from dry and full-bodied wines to sweet wines with high acidity. Chardonnay grapes are often used to produce dry and semi-dry white wines, but can also be used to produce sparkling wines such as Champagne. Chardonnay wine can also be blended with other grape varieties, such as Pinot Noir or Pinot Meunier, to produce sparkling wines. en_US
dc.description.abstract Chardonnay este un soi alb pentru vin, originar din regiunea Burgundia, Franța, dar cultivat în multe alte regiuni viticole din întreaga lume, inclusiv California, Australia, Italia și altele. Vinurile din soiul Chardonnay sunt cunoscute pentru gama largă de arome și gusturi, în funcție de regiunea unde este cultivat și procesat. De obicei, aceste vinuri au arome și arome de fructe galbene, cum ar fi mere, pere, piersici sau ananas, dar pot avea și arome de citrice, cum ar fi lămâi sau grapefruit. Vinul din soul Chardonnay poate fi, de asemenea, maturat în butoaie de stejar, ceea ce-i oferă arome de vanilie, nucă și scorțișoară. Vinul din soiul Chardonnay poate varia de la vinuri seci și pline în gust până la vinuri dulci și cu o aciditate ridicată. Strugurii soiului Chardonnay adesea sunt folosiţi pentru a produce vinuri albe seci și demiseci, dar se poate folosi și pentru a produce vinuri spumante, cum ar fi Champagne. Vinul din soiul Chardonnay poate fi, de asemenea, cupajat cu alte soiuri de struguri, cum ar fi Pinot Noir sau Pinot Meunier, pentru a produce vinuri spumante. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Chardonnay grapes en_US
dc.subject Chardonnay wines en_US
dc.subject clones en_US
dc.subject vinuri Chardonnay en_US
dc.subject struguri Chardonnay en_US
dc.subject clone en_US
dc.title Soiul Chardonnay și gama de clone pe plan mondial en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2022
    11-12 noiembrie 2022

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account