Abstract:
La nivel mondial 14% din produsele alimentare sunt pierdute sau irosite începând de la materia primă (după recoltare, pe întreg lanțul alimentar) până la nivelul de comercializare cu amănuntul. Risipa de alimente are ca rezultat nu numai o pierdere economică, ci și o poluare imensă a mediului, deoarece resursele de pământ, apă, energie și îngrășăminte sunt folosite pentru a obține produse alimentare care nu sunt consumate în întregime (Chetrariu & Dabija, 2020). De exemplu, risipa de alimente este asociată cu aproximativ 7% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră. În plus, risipa de alimente înseamnă mare provocare pentru îmbunătățirea securității alimentare globale, mai ales că vor fi necesare aprox. cu 60% mai multe alimente pentru populația mondială în creștere până în 2050. Prin urmare, aceasta trebuie redusă în timpul lanțului de aprovizionare cu alimente și să se găsească soluții pentru securitatea alimentară în mod durabil. Lucrarea prezintă posibilitățile de valorificare a borhotului de malț rezultat de la fabricarea berii și a whisky-ului în industria produselor făinoase.