IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de obținere a fibrelor alimentare din șrot de semințe de in

Show simple item record

dc.contributor.author BAERLE, Alexei
dc.contributor.author TATAROV, Pavel
dc.contributor.author SANDU, Iuliana
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author MACARI, Artur
dc.date.accessioned 2022-09-19T06:03:24Z
dc.date.available 2022-09-19T06:03:24Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BAERLE, Alexei, TATAROV, Pavel, SANDU, Iuliana et al. Procedeu de obținere a fibrelor alimentare din șrot de semințe de in. In: INFOINVENT 2021. Expoziţia Internaţională Specializată, 17-20 noiembrie 2021, ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021, p. 62. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21255
dc.description Brevet: MD 9703 din 2021.01.22. Secţiunea A. Biotehnologie, chimie, tehnologii şi produse ecologice. Section A. Biotechnology, Chemistry, Technologies and Ecological Products en_US
dc.description.abstract Procedeu de obținere a fibrelor alimentare din șrotul de semințe de in (Linum Usitatissimum) se referă la industria alimentară. Conform Procedeului, fibrele alimentare din șrotul de semințe de in (Linum Usitatissimum) sunt extrase prin degresarea șrotului, umectarea șrotului degresat cu amestec de etanol şi apă, extracția din șrotul degresat a polizaharidelor hidrosolubile cu apă caldă demineralizată, separarea fracției fibrelor insolubile prin presare, deshidratarea și transformarea fracției fibrelor de pentozani dizolvați în fibre solide, prin concentrare sau prin liofilizare. Rezultatul invenției constă în obținerea fibrelor alimentare insolubile în forma solidă şi a compoziției polizaharidelor solubile (arabinoxilanului şi arabinogalactanului) în forma solidă. en_US
dc.description.abstract Process for obtaining of dietary fiber from flaxseed (Linum Usitatissimum L.) meal refers to the food industry. The dietary fibers from a flaxseed meal are extracted by degreasing of the meal, wetting the defatted meal with a mixture of ethanol and water, extracting of water-soluble polysaccharides from the defatted meal using hot demineralized water. Then follows separating the fiber fraction by pressing, dehydration and transformation of the dissolved pentosan fibers fraction into solid fibers, using concentration or lyophilization. The result of the invention: insoluble dietary fibers and the composition of soluble polysaccharides (arabinoxylan and arabinogalactan) in solid form. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject fibre alimentare en_US
dc.subject șroturi en_US
dc.subject semințe de in en_US
dc.subject dietary fibers en_US
dc.subject flaxseed meal en_US
dc.title Procedeu de obținere a fibrelor alimentare din șrot de semințe de in en_US
dc.title.alternative Process for obtaining of dietary fiber from flaxseed meal en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2021
    Ediţia a XVII-a, 17 - 20 noiembrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account