Abstract:
Filmele comestibile sunt considerate atât ambalaj cât și componentă alimentară, ele trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, precum: bune calități senzoriale; barieră ridicată și eficiență mecanică; stabilitate biochimică, fizico-chimică și microbiană, utilizare netoxică, simplă, nepoluantă și cu cost redus. Filmele și acoperirile preparate din materiale biodegradabile sunt din ce în ce mai folosite în industria ambalajelor alimentare, ca răspuns la cererea tot mai mare de durabilitate și siguranță ecologică. Un film comestibil încorporat cu antimicrobieni naturali este utilizat pentru a controla creșterea microbiană în alimente, ceea ce duce la prelungirea perioadei de valabilitate și la îmbunătățirea siguranței microbiologice a produselor alimentare. Conceptul de sisteme de ambalare antimicrobiene se concentrează pe filmele biodegradabile, în principal polizaharide și materiale pe bază de proteine. Prin această lucrare se urmărește identificarea celor mai eficiente metode de formare a peliculelor comestibile, folosind asocieri corecte între componentele acestora.