IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Browsing The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 by Title

Browsing The closing conference of the Intelligent valorisation of agro-food industrial wastes project, 2SOFT/1.2/83 by Title

Sort by: Order: Results:

  • SCUTARU, Iurie; DRUȚĂ, Vadim (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Cercetarea a fost axată pe extracția substanțelor fenolice din tescovina fermentată de Feteasca Neagră de la 6 producători de vin din toate zonele vinicole ale Republici Moldova - Bugeac (FN-B), Hâncești (FN-H), Leova ...
  • SCUTARU, Iurie; DRUȚĂ, Vadim (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Strugurii roșii de viță-de-vie constituie o sursă importantă de compuși fenolici, ce posedă importante proprietăți fiziologice. O anumită cotă a lor trece în rezultatul procesării în vin și contribuie esențial la formarea ...
  • BAERLE, Alexei; SANDU, Iuliana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Pentru a evalua influența alcoolului etilic (X1), carbonatului de sodiu / acidului citric, H3Cit (X2) și enzimei poligalacturonază, PGU (X3), a fost planificat experimentul trifactorial binivelar, EFF 23-1. Probele de ...
  • MELENCIUC, Mihail (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad"Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În lucrarea dată sunt prezentate datele statistice privind gestionarea deșeurilor în Republica Moldova pentru anul 2020, inclusiv generarea și colectarea acestora, conform nomenclatorului de categorisire și identificare a ...
  • BALAN, Mihail (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Following the primary processing of grapes, in the Republic of Moldova are obtained annually 2.0-2.5 thousand tons of grape seeds. Depending on the variety and region of grape cultivation, the seed oil content (calculated ...
  • BAERLE, Alexei; SANDU, Iuliana; MACARI, Artur (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The biological role of mucus-forming polysaccharides in flax seeds is to protect the oily endosperm from small amounts of water, but also to retain and to dose large amounts of water during germination. Arabinoxylan is ...
  • APOSTOL, Maria; BĂETU, Mihai-Marius; PATRAŞ, Antoanela (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The aim of the present study is to evaluate the effect of white and red grape marc on the rooting of Sansevieria trifasciata leaf cuttings and Pelargonium zonale stem cuttings. The researches were conducted at the ...
  • APOSTOL, Maria; BĂETU, Mihai-Marius; PATRAŞ, Antoanela (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Scopul prezentului studiu este evaluarea efectului tescovinei de struguri albi și roșii asupra înrădăcinării butașilor de frunze de Sansevieria trifasciata și a butașilor de tulpină de Pelargonium zonale. Cercetarile au ...
  • UNGUREANU, Gabriela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The present research investigates the performance of an eco-friendly adsorbent derived from grape marc, in raw form and after biorefining, for the adsorptive removal of lead from contaminated effluents.
  • PĂDUREANU, Silvica (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Lesser-known effects of grape marc extracts on plants were evaluated. For this purpose, the germination rate of wheat seeds and cytogenetic parameters of cells in the embryonic roots of germinated wheat seeds were determined.
  • REŞITCA, Vladislav; BALANUTĂ, Anatol; SCUTARU, Iurie; COVACI, Ecaterina; SCLIFOS, Aliona; PATRAȘ, Antoanela; BORTA, Ana-Maria (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    For tartaric lime obtaining, a conventional method is proposed. Drinking water at room temperature is mixed with the solid-type tartaric raw material (in the case of liquid material, the washing step is unnecessary). The ...
  • STURZA, Rodica (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Disposal of this waste creates environmental problems, such as groundwater and surface water pollution, the spread of disease vectors, and excessive oxygen consumption in soil and groundwater. Biodegradation of this waste ...
  • TELIBAN, Gabriel-Ciprian; MIHALACHE, Gabriela; STOLERU, Vasile; POPA, Lorena-Diana; PATRAŞ, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The use of organic waste in agriculture through their prior composting represents a valuable option for managing the large quantities of waste generated by the agro-industrial processing of vegetables. In this context, the ...
  • UNGUREANU, Gabriela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Lucrarea de față investighează performanța unui adsorbant ecologic derivat din tescovină de struguri, în formă brută și după biorafinare, pentru îndepărtarea prin adsorbție a plumbului din efluenții contaminați. Metalele ...
  • BĂETU, Mihai-Marius; TELIBAN, Gabriel; PATRAȘ, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Wastes obtained from the processing of agri-food products have a short shelf life, so they need to be preserved for further processing. One solution for the conservation of agro-industrial waste is for it to be subjected ...
  • BALAN, Mihail (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În urma prelucrării primare a strugurilor, în Republica Moldova se obțin anual 2,0-2,5 mii tone de seminţe de struguri. În dependenţă de soi şi regiunea de cultivare a strugurilor, conţinutul de ulei în seminţe (calculat ...
  • SCUTARU, Iurie; DRUȚĂ, Vadim (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    This research is focused on the extraction of phenolic substances from the fermented pomace of Feteasca Neagră from 6 wine producers from all wine producing areas of the Republic of Moldova -Bugeac (FN-B), Hâncești (FN-H), ...
  • CARA, Irina Gabriela; PATRAS, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    The present research activity has been directed towards soil macro and micronutrients analysis (soil characterization) and for valorization of winemaking waste for Pb removal.
  • CARA, Irina Gabriela; PATRAS, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Activitatea de cercetare a fost îndreptată către analiza macro și micronutrienților din sol și spre valorificarea deșeurilor de vinificație pentru îndepărtarea Pb din soluțiile apoase.
  • GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    În tehnologiei panificației, tescovina de mere adăugată la fabricarea pâinii sau produselor de patiserie din făină de grâu îmbunătățește conținutul de fibre alimentare. Influențează pozitiv caracteristicele senzoriale ...

Search DSpace


Browse

My Account