Abstract:
Invenţia se referă la industria de morărit şi panificaţie şi poate fi utilizată la producerea de alimente funcţionale, şi anume la fabricarea produselor de panificaţie, în special a pâinii cu un conţinut sporit de fibre alimentare prin adaosul de făină din seminţe de in. Procedeul de obţinere a pâinii funcţionale, conform invenţiei, include prepararea aluatului prin metoda directă din făină de grâu, făină degresată din seminţe de in, drojdii, zahăr, sare şi apă, dospirea aluatului timp de 60 min, porţionarea şi modelarea acestuia, dospirea a doua la temperatura de 37...40°C, umiditatea relativă a aerului de 70...85%, timp de 30 min, şi coacerea la temperatura de 180...190°C, timp de 30...40 min, totodată componentele uscate se iau în următorul raport, în % mas.: făină de grâu 73,5...87,0, făină degresată din seminţe de in cu un conţinut de grăsimi de cel mult 5% 5,8...19,3, zahăr 5,0, sare 1,3 şi drojdii 0,9.