IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Lactose intolerance and the importance of lactose-free dairy products in this condition (review)

Show simple item record

dc.contributor.author BULGARU, Viorica
dc.contributor.author POPESCU, Liliana
dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.date.accessioned 2021-12-28T11:50:06Z
dc.date.available 2021-12-28T11:50:06Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation BULGARU, Viorica, POPESCU, Liliana, SIMINIUC, Rodica. Lactose intolerance and the importance of lactose-free dairy products in this condition (review). In: Journal of Social Sciences. 2021, V. 4, N. 4, pp. 119-133. ISSN 2587-3490, eISSN 2587-3504. en_US
dc.identifier.issn 2587-3490
dc.identifier.issn 2587-3504
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(4).13
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/18607
dc.description.abstract The paper is a review of the importance of expanding the lactose-free dairy segment to give consumers the opportunity to consume milk and dairy products if they suffer from lactose intolerance. When there is a lactase deficiency in the body, in the small intestine lactose is not hydrolyzed, the volume increases and the fluidity of the intestinal contents increases, allowing lactose to reach the colon where it is fermented by colonic bacteria. Lactose intolerance is a condition that depending on the form developed will show different symptoms and consumers suffering from this disease may ingest amounts between 12-24 g of lactose consumed during a day, taking into account certain recommendations, compared to allergy to milk proteins, where the consumption of dairy products is prohibited. Due to the rich intake of important macro and micronutrients in human nutrition, dairy products cannot be missing from the daily diet. In this context, methods are proposed, in particular ultrafiltration, for obtain free lactose milk that does not affect its composition and properties. Consumers suffering from lactose intolerance should be properly informed about the lactose content in manufactured lactose-free dairy products. This can be done after using high-performance instrumental methods of analysis that can detect the lowest values of lactose content in dairy products. en_US
dc.description.abstract Lucrarea prezintă o trecere în revistă a importanței extinderii segmentului de lactate fără lactoză pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a consuma lapte și produse lactate chiar dacă suferă de intoleranță la lactoză. Atunci când există un deficit de lactază în organism, în intestinul subțire lactoza nu este hidrolizată, volumul creste si fluiditatea conținutului intestinal creste, permițând lactozei sa ajungă in colon unde este fermentata de bacteriile colonice. Intoleranța la lactoză este o afecțiune care, în funcție de forma dezvoltată, va prezenta simptome diferite. Consumatorii care suferă de această boală pot ingera cantități cuprinse între 12-24 g de lactoză consumate pe parcursul unei zile, ținând cont de anumite recomandări, spre deosebire de alergia la proteinele din lapte, unde este interzis consumul de produse lactate. Datorită aportului bogat de macro și micronutrienții importanți pentru alimentația umană, produsele lactate nu pot lipsi din alimentația zilnică. În acest context, sunt propuse metode, în special ultrafiltrarea, pentru obținerea laptelui fără lactoză. Consumatorii care suferă de intoleranță la lactoză ar trebui să fie informați în mod corespunzător cu privire la conținutul de lactoză din produsele lactate, fabricate fără lactoză. Acest lucru se poate face după utilizarea unor metode instrumentale de analiză performante care pot detecta valorile reale ale conținutului de lactoză din produsele lactate. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Social Sciences;2021, V. 4, N. 4
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject free lactose milk en_US
dc.subject lactose en_US
dc.subject lactose intolerance en_US
dc.subject milk allergy en_US
dc.subject lactate fără lactoză en_US
dc.subject lactoză en_US
dc.subject intoleranță la lactoză en_US
dc.subject alergii en_US
dc.title Lactose intolerance and the importance of lactose-free dairy products in this condition (review) en_US
dc.title.alternative Intoleranța la lactoză și importanța produselor lactate fără lactoză în această afecțiune en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account