The paper is a review of the importance of expanding the lactose-free dairy segment to give consumers the opportunity to consume milk and dairy products if they suffer from lactose intolerance. When there is a lactase deficiency in the body, in the small intestine lactose is not hydrolyzed, the volume increases and the fluidity of the intestinal contents increases, allowing lactose to reach the colon where it is fermented by colonic bacteria. Lactose intolerance is a condition that depending on the form developed will show different symptoms and consumers suffering from this disease may ingest amounts between 12-24 g of lactose consumed during a day, taking into account certain recommendations, compared to allergy to milk proteins, where the consumption of dairy products is prohibited. Due to the rich intake of important macro and micronutrients in human nutrition, dairy products cannot be missing from the daily diet. In this context, methods are proposed, in particular ultrafiltration, for obtain free lactose milk that does not affect its composition and properties. Consumers suffering from lactose intolerance should be properly informed about the lactose content in manufactured lactose-free dairy products. This can be done after using high-performance instrumental methods of analysis that can detect the lowest values of lactose content in dairy products.
Lucrarea prezintă o trecere în revistă a importanței extinderii segmentului de lactate fără lactoză pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a consuma lapte și produse lactate chiar dacă suferă de intoleranță la lactoză. Atunci când există un deficit de lactază în organism, în intestinul subțire lactoza nu este hidrolizată, volumul creste si fluiditatea conținutului intestinal creste, permițând lactozei sa ajungă in colon unde este fermentata de bacteriile colonice. Intoleranța la lactoză este o afecțiune care, în funcție de forma dezvoltată, va prezenta simptome diferite. Consumatorii care suferă de această boală pot ingera cantități cuprinse între 12-24 g de lactoză consumate pe parcursul unei zile, ținând cont de anumite recomandări, spre deosebire de alergia la proteinele din lapte, unde este interzis consumul de produse lactate. Datorită aportului bogat de macro și micronutrienții importanți pentru alimentația umană, produsele lactate nu pot lipsi din alimentația zilnică. În acest context, sunt propuse metode, în special ultrafiltrarea, pentru obținerea laptelui fără lactoză. Consumatorii care suferă de intoleranță la lactoză ar trebui să fie informați în mod corespunzător cu privire la conținutul de lactoză din produsele lactate, fabricate fără lactoză. Acest lucru se poate face după utilizarea unor metode instrumentale de analiză performante care pot detecta valorile reale ale conținutului de lactoză din produsele lactate.