Abstract:
În lucrare sunt identificate principalele etape de confecționare a bondiței tradiționale
din piei de ovine precum și modelele propuse de meșterii popularii din Republica Moldova.
Confecționarea bondiței începe cu alegerea și selectarea peilor potrivite, trecând apoi la croirea
reperelor componente, reperelor mici, buzunarelor aplicate, fâșiilor decorative ș.a., se contină cu
asamblarea pe semnele indicate al reperelor de bază, față/spate, după care se unesc între ele pe
linia umerală și laterală. Prelucrarea marginilor bondiței și răscroielii mânicii se efectuează cu
ajutorul fâșii din piele sau blană numită „prim” de culoare neagră sau brumărie. S-au indentificat
mai multe modele de bondițe tradiționale diferențiate prin: formă, culoare, ornament, proporții,
prelucrarea marginilor, în funcție de zonele de proveniență geografică a bondiței și meșterul
popular specializat în confecționarea bondițelor tradiționale din piei de ovine. Bondița din piele
de ovine, fiind piesă vestimentară componentă a costumului tradițional, se integrează în
preocupările moderne privind păstrarea și dezvoltarea patrimoniului cultural.