Abstract:
O problemă majoră care amenință industria alimentară este contaminarea cu microbi alimentari de origine umană care rezultă din manipularea și prelucrarea necorespunzătoare. Bacteriile gram-pozitive frecvent implicate în etiologia toxiinfecțiilor alimentare sunt: S.aureus, S.enteritis, Streptococcus spp., L. monocytogenes, B. cereus, C. perfringens, C. botulinum. Staphylococcus aureus este unul dintre principalii agenți patogeni din produse alimentare, care cauzează frecvent boli ca rezultat al consumului de alimente contaminate cu toxina stafilococică [4]. Caile respiratorii ale omului, pielea și plăgile superficiale sunt surse comune de S. aureus. Deși gătitul distruge bacteriile, toxina produsă este stabilă la temperaturi înalte și nu poate fi distrusă [1]. L. monocytogenes este o bacterie intracelulară facultativă gram-pozitivă, care determină boli invazive la om și animale, în special infecții ale sistemului nervos central [1]. L. monocytogenes este o problemă specială, deoarece poate supraviețui condițiilor nefavorabile, poate crește într-un interval de pH de 5,0-9,5 și la temperaturi mici (în frigidere) [1, 2].
Bacteria este un agent patogen de origine alimentară care poate provoca boli invazive severe la om (listerioză).
Tot mai frecvent, astăzi se cauta modalitați de combatere a rezistenței microorganizmelor la antibiotice și posibilitatea de a substitui aditivii sintetici cu cei naturali, extrasi din diverse plante.