Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • VASILIEV, Valentina (Tehnica UTM, 2019)
    Lucrarea reprezintă un studiu aplicativ al portului tradițional basarabean ce elucidează aspectele de implementarea acestuia într-un model vestimentar modern. Studiul conturează: particularitățile structurale ale costumului, ...
  • SCOBIOALĂ, Nadejda; CEBOTARI, Margareta; PANAGUȚA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The ethnological heritage of the Republic of Moldova is one of the pillars on which reliance the country's culture and identity and it is traditionally valued more for its aesthetic, recreational and leisure sides by narrow ...
  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...
  • RUSU, Nicolae; LÎSÎI, Aliona (Academia de Studii Economice din Moldova, 2020)
    The problem of using alternative energy sources has been and remains very current both nationally and internationally, especially in the context of depletion of oil reserves, pollution generated by its use, but also the ...
  • GROSU, Carolina (2016)
    Scopul lucrării: studiul calităţii nutriţionale şi senzoriale ale şrotului de nuci Juglans regia L. şi identificarea condiţiilor optimale de prelucrare şi utilizare a lui în alimentaţie. Obiectivele lucrării sânt: evaluarea ...
  • FLOREA-BURDUJA, Elena; TOCARCIUC, Alina; CANGAȘ, Svetlana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Împletitul dantelelor / horboțelelor sau croșetarea este o modalitate tehnico-decorativă de împodobire a produselor țesute de uz casnic şi de înfrumusețare a locuințelor, de decorare a pieselor vestimentare şi de ritual. ...
  • ISCHIMJI, Ana; DANILA, Victoria; ISCHIMJI, Nicolai (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2020)
    The study of the traditional Moldovan bondita as a component part of the national costume contributes to the development of the sustainable use of the intangible cultural heritage. It is an objective of scientific exploitation ...
  • URMANSCHI, Andreea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The article is a theoretical study that reflects the use of ornamental motifs in the traditional interior. Also, the specifics of the ornamental motifs used by our ancestors in the decoration of the interiors, the gates ...
  • SPĂTARU, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Conținutul articolului include analiza sociologică a valorilor culturale din perspectiva percepției populației Republicii Moldova. Este explorată corelația dintre valorile culturale și percepția populației. Metodologia ...
  • CIOBĂNESCU, Ștefan Adrian; CĂPITANU, Cătălin; CIOBANU, Nicușor; OMER, Akan; POPESCU, Gabriel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pe parcursul acestei lucrări vom observa influențele valorilor etice în sistemul administrației penitenciare din România și răspunsul din perspectiva managementului organizațional pentru însușirea și perpetuarea acestora ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; COVALIOV, Eugenia; REȘITCA, Vladislav (Editura Academic Pres Cluj-Napoca, 2021)
    L'objectif principal de la prévention du gaspillage alimentaire est d'agir à la source en limitant la production alimentaire excessive à chaque étape de la chaîne d'approvisionnement alimentaire (y compris la production, ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la plante – le sureau, ses propriétés bioactives et bienfaits pour le corps humain. On met l’accent sur le sureau et de la façon dont elles peuvent être exploitées en ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; RADU, Oxana; CHIRSANOVA, Aurica (Galaţi University Press, 2023)
    The study emphasizes some physicochemical characteristics of garlic in terms of dry matter, sugar content, crude oil, pH, dry matter, ash, and some physical properties such as mass, length, width, and geometrical shape. ...
  • CULEV, Vladimir; BOESTEAN, Olga; COVACI, Ecaterina; NETREBA, Natalia (Galaţi University Press, 2023)
    Under research laboratory conditions in the TPA department, when preparing experimental batches of crackers biscuits, the mass of wheat flour was partially replaced with that of grape seed (GSF) at the rate of 2 ÷8 % in ...
  • NEGOIȚĂ, Cătălina (Technical University of Moldova, 2023)
    In the food industry, hemp seeds are widely used as a means of enriching or fortifying food products. Derivatives as well as hemp seeds have been evaluated as an added ingredient in products consumed daily, such as bakery ...
  • TOFAN, Elena; CHISELIȚA, Natalia; CHISELIȚA, Oleg; BEȘLIU, Alina; EFREMOVA, Nadejda (Moldova State University, 2022)
    The purpose of this research was to evaluate the biochemical composition of the yeast biomass obtained from wine waste sediments for obtaining of lipid preparations with the perspective for use in animal husbandry.
  • DIACONU, Cristina; BUGAIAN, Larisa (Stefan cel Mare University of Suceava, Romania, 2021)
    The activity of enterprises in the wine sector is closely linked not only to the agro-cycle, but also to the biotechnological cycle, where by-products are also obtained in parallel with the basic products. The significant ...
  • SVETLANA, Arpinte (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The purpose of this article is to identify the entire value chain of apple production sectorfrom Republic of Moldova, beginning with production and ending with final consumer. Value chains of apple sector is important to ...
  • GUC, M.; LISUNOV, K. G.; HAJDEU, E.; LEVCENKO, S.; URSAKI, V.; ARUSHANOV, E. (ELSEVIER, 2014)
    Resistivity, ρ(T), of the Cu2ZnGeSe4 single crystals is investigated between T~10 and 300K. The Mott variable-range hopping (VRH) conductivity is observed in the temperature interval of ~80–230K. Analysis of the Mott VRH ...
  • CAZAC, Viorica (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Interpretarea actuală a cămășilor tradiționale bărbătești prin diverse forme de reprezentare a răscroielii gătului, în intenția de a le revitaliză, prezintă un interes sporit pentru studiu.

Search DSpace


Browse

My Account