Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • CATERENCIUC, Svetlana (Universitatea de Stat din Moldova, 2018)
    Determinarea statutului funcţional al prefixoidelor are o importanţă principială atât pentru revelarea proceselor şi tendinţelor derivaţionale în metalimbajul tehnic englez din domeniul telecomunicațiilor, cât şi pentru ...
  • DARADUDA, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Scopul lucrării: Valorificarea biomasei provenite din diferite culturi energetice pentru producerea BCSD în toate aspectele prevăzute de sistemul de certificare ENplus. Obiectivele lucrării: Evaluarea situației actuale cu ...
  • LUCHIANOV, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În Republica Moldova se observă o tendință tot mai mare de valorificare a deșeurilor, iar compartimentul vinificație nu rămîne în urmă la acest capitol. Datorită producție mare de vinuri, se atestă o cantitate mare de ...
  • BALAN, Mihail; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali (Tehnica UTM, 2020)
    Tehnologia vinului reprezintă un process destul de costisitor deoarece se foloseşte doar 70% din materia primă, 30% fiind pierderile, numite deşeuri sau produse secundare. Din industria vinului rezultă o serie de subproduse, ...
  • CRUCIRESCU, Diana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Scopul lucrării: valorificarea merelor imature pentru obținerea unei surse de aciditate naturală (acidifiant din mere) și utilizarea acesteia în industria alimentară, în special la conservarea fructelor și legumelor, ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Tehnica UTM, 2019)
    Laptele de capră reprezintă o sursă excelentă de hrană pentru nutriția umană, care are o caracteristică distinctă, cum ar fi compoziția chimică, mărimea structurii miceliilor de cazeină și a globulelor de grăsime. Aceste ...
  • VASILIEV, Valentina (Tehnica UTM, 2019)
    Lucrarea reprezintă un studiu aplicativ al portului tradițional basarabean ce elucidează aspectele de implementarea acestuia într-un model vestimentar modern. Studiul conturează: particularitățile structurale ale costumului, ...
  • SCOBIOALĂ, Nadejda; CEBOTARI, Margareta; PANAGUȚA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The ethnological heritage of the Republic of Moldova is one of the pillars on which reliance the country's culture and identity and it is traditionally valued more for its aesthetic, recreational and leisure sides by narrow ...
  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...
  • RUSU, Nicolae; LÎSÎI, Aliona (Academia de Studii Economice din Moldova, 2020)
    The problem of using alternative energy sources has been and remains very current both nationally and internationally, especially in the context of depletion of oil reserves, pollution generated by its use, but also the ...
  • GROSU, Carolina (2016)
    Scopul lucrării: studiul calităţii nutriţionale şi senzoriale ale şrotului de nuci Juglans regia L. şi identificarea condiţiilor optimale de prelucrare şi utilizare a lui în alimentaţie. Obiectivele lucrării sânt: evaluarea ...
  • FLOREA-BURDUJA, Elena; TOCARCIUC, Alina; CANGAȘ, Svetlana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Împletitul dantelelor / horboțelelor sau croșetarea este o modalitate tehnico-decorativă de împodobire a produselor țesute de uz casnic şi de înfrumusețare a locuințelor, de decorare a pieselor vestimentare şi de ritual. ...
  • ISCHIMJI, Ana; DANILA, Victoria; ISCHIMJI, Nicolai (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2020)
    The study of the traditional Moldovan bondita as a component part of the national costume contributes to the development of the sustainable use of the intangible cultural heritage. It is an objective of scientific exploitation ...
  • URMANSCHI, Andreea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The article is a theoretical study that reflects the use of ornamental motifs in the traditional interior. Also, the specifics of the ornamental motifs used by our ancestors in the decoration of the interiors, the gates ...
  • SPĂTARU, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Conținutul articolului include analiza sociologică a valorilor culturale din perspectiva percepției populației Republicii Moldova. Este explorată corelația dintre valorile culturale și percepția populației. Metodologia ...
  • CIOBĂNESCU, Ștefan Adrian; CĂPITANU, Cătălin; CIOBANU, Nicușor; OMER, Akan; POPESCU, Gabriel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pe parcursul acestei lucrări vom observa influențele valorilor etice în sistemul administrației penitenciare din România și răspunsul din perspectiva managementului organizațional pentru însușirea și perpetuarea acestora ...
  • CHIRSANOVA, Aurica; BOIȘTEAN, Alina; COVALIOV, Eugenia; REȘITCA, Vladislav (Editura Academic Pres Cluj-Napoca, 2021)
    L'objectif principal de la prévention du gaspillage alimentaire est d'agir à la source en limitant la production alimentaire excessive à chaque étape de la chaîne d'approvisionnement alimentaire (y compris la production, ...
  • MĂRÎI, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Dans notre article on tend de présenter une étude sur la plante – le sureau, ses propriétés bioactives et bienfaits pour le corps humain. On met l’accent sur le sureau et de la façon dont elles peuvent être exploitées en ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; RADU, Oxana; CHIRSANOVA, Aurica (Galaţi University Press, 2023)
    The study emphasizes some physicochemical characteristics of garlic in terms of dry matter, sugar content, crude oil, pH, dry matter, ash, and some physical properties such as mass, length, width, and geometrical shape. ...
  • CULEV, Vladimir; BOESTEAN, Olga; COVACI, Ecaterina; NETREBA, Natalia (Galaţi University Press, 2023)
    Under research laboratory conditions in the TPA department, when preparing experimental batches of crackers biscuits, the mass of wheat flour was partially replaced with that of grape seed (GSF) at the rate of 2 ÷8 % in ...

Search DSpace


Browse

My Account